23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternațional„Planul B“ al SUA și Arabiei Saudite pentru pacea israeliano-palestiniană

„Planul B“ al SUA și Arabiei Saudite pentru pacea israeliano-palestiniană

Prințul moștenitor saudit, Muhammed bin Salman (MbS), a ordonat arestarea miliardarului iordanian de origine palestiniană, Sabih al-Masri, într-o încercare de a forța Autoritatea Palestiniană să accepte declarația lui Trump și „planul B“ de pace cu israelul.

Proiectul de rezoluție propus în Consiliul de Securitate al ONU, inițiat de Egipt, cere ca decizia unilaterală luată de SUA să fie revocată și că statutul Ierusalimului trebuie rezolvat prin negociere.

„Orice decizie sau acţiune ce vizează alterarea caracterului, statutului sau compoziţiei demografice a Ierusalimului nu are temei legal, este nulă, neavenită şi trebuie revocată“, se arată în proiectul de rezoluție, ce cere respectarea celorlalte rezoluții CS al ONU cu privire la Ierusalim.

Diplomaţii se aşteaptă ca SUA să blocheze această rezoluţie, ce are nevoie de sprijinul a 14 alţi membri ai Consiliului de Securitate, fără niciun vot de veto. Vicepreședintele american, Mike Pence (foto), va efectua, la 20 decembrie, o vizită în Israel, în încercarea de a debloca procesul de pace.

„Planul B“ susținut de Arabia Saudită       

 Majoritatea proprietăților miliardarului Sabih al-Masri, 80 de ani, reținut de Arabia Saudită, se află în teritoriile palestiniene, în Iordania și în Arabia Saudită. Reținerea sa are un impact major în toate aceste țări.

Analiștii politici pun arestarea lui al-Masri în legătură cu acceptarea de către Autoritatea Palestiniană și a Iordaniei a unui „pro­iect“ de stat total diferit de aspirațiile poporului palestinian. Prințul moștenitor saudit i-a avertizat pe liderul palestinian Mahmoud Abbas și pe regele Abdullah al Iordaniei să nu participe la conferința de la Istanbul organizată de președintele Tayyip Erdogan împotriva deciziei SUA de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.

De câtva timp se vehiculează în culisele negocierilor de pace israeliano-palestiniană un „plan B“ pentru viitorul stat palestinian, susținut și prezentat de prințul saudit lui Mahmoud Abbas, în acord cu Administrația Trump, al cărei emisar a fost ginerele președintelui american, Jared Kushner. Președintele egiptean, Abdel-Fatteh el-Sisi, și-a dat și el acordul pentru acest plan, care i-a fost prezentat lui Mahmoud Abbas la Riad.

Acest „plan B“ prevede un stat palestinian în Fâșia Gaza, cu porțiuni de teritoriu anexate în nordul Sinaiului, cu suveranitate limitată, cu recunoașterea tuturor coloniilor israeliene, având capitala la Abu Dis, un sat de la periferia Ierusalimului de Est. Se renunță la dreptul de reîntoarcere al refugiaților palestinieni și la referirile la frontierele dinainte de 1967. Când Abu Mazen (Mahmoud Abbas) a întrebat ce va fi cu Cisiordania, i s-a spus că rămâne un punct al negocierilor viitoare. Dar zonele B și C ale Ierusalimului? De asemenea, elemente ale negocierilor viitoare „între două state“, Israel și Palestina.

Mahmoud Abbas este prea bătrân și epuizat pentru a se angaja într-un asemenea proces de pace, necorespunzător cu năzuințele și drepturile poporului palestininan. Tocmai de aceea, se insistă acum să se ajungă cu el la un acord privind acest surogat de stat palestinian.

Casa Albă vrea relansarea procesului de pace

 Administrația Trump îşi reînnoiește eforturile pentru relansarea procesului de pace israeliano-palestinian, de săptămâna viitoare, odată cu vizita vicepreşedintelui Mike Pence, aşteptat miercuri la Ierusalim. Mike Pence va fi însoţit de Jason Greenblatt, emisarul lui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, care nu s-a mai întâlnit cu interlocutorii palestinieni după decizia lui Trump.

Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, a declinat deja întâlnirea. 

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă