11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalPiruetele politice ale doamnei May

Piruetele politice ale doamnei May

 

Cerând opoziției să găsească împreună cu ea o soluție comună, premierul britanic recurge la o spectaculoasă piruetă politică, după cum subliniază Guardian. Marți, în cadrul unui scurt și solemn discurs pronunțat la sediul din Downing Street 10, ea a anunțat că va solicita Uniunii Europene o nouă amânare „cât mai scurtă posibil“ a datei Brexitului prevăzută pentru 12 aprilie. Și, în numele „unității naționale“ va propune liderului opoziției, Jeremy Corbyn, să găsească o soluție comună care ar putea fi prezentată la summitul UE de miercuri 10 aprilie pentru a putea evita ca Marea Britanie să organizeze alegeri -europene pentru -scrutinul din 26 mai, în cazul în care va fi încă membru al Uniunii.

După ce a asigurat că o ieșire din UE fără acord ar putea fi „un succes pe termen lung“, May a recunoscut că „ieșirea cu un acord este cea mai bună soluție“. Avem nevoie de o nouă amânare a articolului 50 (dispoziție a Tratatului de la Lisabona care limitează la doi ani negocierile de părăsire a Uniunii Europene), care va fi cât mai scurtă posibil și se va termina când va fi găsit un acord, a declarat Theresa May recunoscând că -interminabila și inutila dezbatere în Parlament „deteriorează viața politică“.

„Această dezbatere, această divizare nu se poate -prelungi“. Ea a propus să întâlnească liderul opoziției și să încerce să cadă de acord asupra unui plan destinat ieșirii din UE printr-un acord cu acesta din urmă. Fără să atingă acordul de retragere negociat doi ani cu cei 27 de lideri europeni și care conține termenii „divorțului“, ar fi vorba despre refacerea declarației politice anexată acestui acord, care are în vedere viitoarele relații, în special securitare și comerciale, neconstrângătoare juridic. Potrivit Guardian, ar fi vorba de a înscrie explicit în acest text menținerea Regatului Unit în Uniunea Vamală europeană, propunere susținută de Partidul Laburist, care însă nu a fost adoptat luni de deputați și care enervează adepții unui Brexit dur. Premierul ar dori ca acest text asupra relațiilor viitoare să fie votat rapid, pentru a fi prezentat celor 27 la summitul din 10 aprilie.

De fapt, primul ministru, care a încercat de doi ani să scurt-circuiteze Parlamentul, se bazează pe liderul laburist să găsească o soluție aptă să obțină o majoritate dincolo de apartenențele partizane.

 

„Necunoscuta“ Corbyn

 Aceste anunțuri marchează o mișcare surpriză a șefei Executivului, nu numai pe fond – ea pare să renunțe la excluderea unei mențineri în Uniunea Vamală –, cât și asupra metodei – prevalarea guvernului în detrimentul Parlamentului. Analiștii estimează că șeful opoziției, Jeremy Corbyn, nu are intenția de a facilita sarcina premierului, mai ales că obiectivul său ultim este debarcarea premierului pentru a obține organizarea de alegeri legislative. În ce privește miniștrii partizani ai Brexitului dur, ei ar putea decide să nu o urmeze pe Theresa May în schimbarea direcției și să părăsească corabia guvernamentală în plină furtună politică.

Brexit rămâne o problemă politică dificilă. Oficial trebuia să aibă loc pe 29 martie 2019 înainte de a fi amânat. Dar dincolo de tensiunile și opozițiile politice pe care le-a iscat în Marea Britanie, Brexitul are consecințe asupra economiei țării. Banca americană de investiții Goldman Sachs estimează că incertitudinile legate de ieșirea Regatului Unit din UE au costat cea de a cincea economie mondială circa 2,4 puncte din PIB la 31 decembrie 2018 după -referendumul din 2016. Pe săptămână, Brexit are un impact negativ de 600 milioane de lire sterline (circa 700 milioane euro) potrivit Goldman Sachs. În caz de ieșire din Uniune fără acord, Marea Britanie ar putea avea o scădere a PIB–ului de până la 5,5% și lira sterlină ar suferi un „șoc de încredere“ care ar antrena pierderea a 17% din valoare, arată Reuters. Iar vecinii europeni ar putea la rândul lor să sufere o pierdere a PIB–ului de 1%.

Între timp, după închiderea de birouri și uzine și prăbușirea investițiilor, coșmarul Brexitului fără acord declanșează cursa plecării din Marea Britanie. Mii de miliarde de lire sterline s-au „instalat“ déjà în hub-uri europene. 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă