11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalPeru invită SUA, Rusia și China pentru a găși o soluție privind...

Peru invită SUA, Rusia și China pentru a găși o soluție privind Venezuela

Având în vedere situația din Venezuela, în care Caracas și opoziția venezueleană sunt încă blocate într-un impas după lovitura de stat eșuată din aprilie, Peru (susținător a lui Guaido) a invitat Rusia, China, Turcia, Cuba și SUA la următoarea întâlnire a Grupului Lima.

Ministrul de Externe peruvian, Nestor Popolizio, a declarat într-o conferință de presă de miercuri că guvernul său a trimis invitații în 100 de țări pentru la reunirea din 6 august a grupului Lima cu 14 membri.

Printre invitații se numără Rusia, China, Cuba, Bolivia și Turcia, țările care au respins încercarea liderului opoziției Venezuelei, Juan Guaido, susținută de Vest, de a răsturna guvernul lui Nicolas Maduro.

Popolizio a spus că, încercând să adune ambele tabere, și pe aliați Guaido și pe cei care sprijină guvernul Maduro, Lima “caută un punct de compromis care să ne permită să stabilim un dialog credibil” care ar putea deschide calea pentru alegerile anticipate în țara sud-americană.

Rămâne de văzut dacă invitația Limei este o adevărată chemare la dialog sau o demonstratie de dorință de compromis și dacă a fost provocată de eșecul încercării lui Guaido de a prelua putera, care în schimb a devenit o restabilizăre a lui Maduro în ciuda sprijinului masiv pe care SUA și aliații săi l-au oferit opoziției.

Întâlnirea se va concentra pe aspectele umanitare ale conflictului, inclusiv pe exodul a sute de mii de venezueleni, cauzat de criza economică agravată de creșterea inflației, de apă, de lipsa de alimente și de întreruperile ocazionale de energie. Caracas acuză situația gravă in care se află acum țara pe sancțiunilor economice impuse de administrația Trump.

Nici reprezentanții lui Maduro, nici cei ai lui Guaido nu au fost invitați la întâlnirea din august, iar Popolizio a spus că prezența lor ar “polariza întâlnirea”.

Înființată în 2017, Grupul Lima este format din țări din America Latină, din Caraibe și Canada. Majoritatea membrilor grupului au acordat o garanție constantă pentru Guaido, solicitând o “tranziție pașnică” a puterii de la Maduro, în timp ce în același timp a îndemnat armata venezueleană să se alăture rebeliunii.

În luna februarie, unsprezece membri ai grupului au recunoscut guvernul paralel al lui Guaido ca guvernul legitim și s-au angajat să îl primească în grupul Lima, promițând ca îi vor recunaste că reprezentanții oficiali ai Venezuelei.

Cele mai citite

Zgonea (ANCOM): Sectorul de poştă şi curierat ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro

Sectorul de poştă şi curierat este în plină dezvoltare şi ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro în...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

VIDEO. Reacția halucinantă a lui Dan Negru, despre noii jurați “Chefi la Cuțite”

Emisiunea "Chefi la Cuțite" este în prim plan în ultima vreme, după ce vechii jurați care au "scris istorie" în televiziune au demisionat. Potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă