5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalPentagonul pus să lucreze la o strategie în relația cu China

Pentagonul pus să lucreze la o strategie în relația cu China

Joe Biden a creat un grup de lucru al Pentagonului pentru a ajuta la elaborarea unei politici cuprinzătoare asupra Chinei, care va examina totul, de la desfășurarea forțelor SUA în întreaga lume până la relațiile cu armata chineză.
 
Președintele SUA a anunțat formarea grupului de lucru în timpul unei vizite la Pentagon miercuri. Grupul de lucru, care va include ofițeri în uniformă și civili, va prezenta recomandări în termen de patru luni. Acesta va fi condus de Ely Ratner, expert în China și oficial al Pentagonului.
 
Biden a spus că grupul de lucru „va funcționa rapid. . . astfel încât să putem urmări o cale puternică în ceea ce privește China ”.
 
„Va fi nevoie de un efort guvernamental întreg, de cooperare bipartidă cu Congresul și de alianțe și parteneriate puternice”, a adăugat Biden. „Așa vom face față provocării Chinei și ne vom asigura că americanii vor câștiga competiția în viitor.”
 
Pentagonul a declarat că grupul de lucru va fi un „efort sprint” care va examina aspecte precum tehnologia, serviciile de informații și relațiile SUA cu aliații.
 
”Nu o voi face așa cum a făcut -o Trump.” A declarat Joe Biden, președintele SUA.
Măsura vine în timp ce noua administrație își formulează politica după o perioadă turbulentă sub fostul președinte Donald Trump, când relațiile SUA-China au scăzut până la punctul lor cel mai slab, de la stabilirea legăturilor diplomatice în urmă cu patru decenii.
 
Trump a adoptat o poziție agresivă față de China cu privire la chestiuni care variază de la practicile sale comerciale la preocupările legate de spionajul cibernetic și de activitatea sa în Marea Chinei de Sud.
 
Echipa Biden a dat semne că va menține o poziție dură față de Beijing. Departamentul de stat a avertizat recent China să nu mai încerce să intimideze Taiwanul după ce avioanele de război chineze au intrat în zona de apărare aeriană a țării și au simulat un atac asupra unui grup de grevă al portavioanelor americane din apropiere.
 
USS Nimitz și USS Theodore Roosevelt au efectuat rare exerciții de antrenament cu dublu portavion în Marea Chinei de Sud, pentru a doua oară de când marina SUA a efectuat un astfel de antrenament în zonă din 2012.
 
Biden a declarat duminică că China se va confrunta cu „concurență extremă” din partea SUA. În timp ce l-a lăudat pe Xi Jinping ca fiind „foarte inteligent”, președintele SUA a spus că omologul său chinez „nu are niciun os democrat. . . în el ”.
 
„I-am spus tot timpul că nu trebuie să avem un conflict”, a declarat Biden pentru televiziunea CBS. „Dar va exista o concurență extremă. . . Nu o voi face așa cum a făcut-o Trump. Ne vom concentra asupra regulilor internaționale de drum ”.
 
 

Fluxurile de investiții SUA-China contrazic tensiunile geopolitice
 

Elbridge Colby, un fost oficial Trump, care a contribuit la elaborarea poziției mai dure a Pentagonului asupra Chinei, a declarat că revizuirea Pentagonului va fi „critică” pentru a stabili dacă administrația Biden va lupta cu ceea ce a spus că este amploarea provocării Chinei în sfera militară.
 
„Administrația Biden a trimis până acum semnale puternice asupra Chinei, dar a avut tendința de a pedala moale sau chiar de a minimiza importanța forței dure, în special a puterii militare, în concurența cu China”, a spus el, argumentând că pericolul militar din Beijing este totuși în creștere și ar trebui să fie prioritară față de alte probleme.
 
Înalți oficiali ai administrației Biden au criticat China pentru reprimarea mișcării pro-democrație din Hong Kong și pentru reținerea a aproximativ 1 milion de uighuri musulmani în regiunea nord-vestică Xinjiang. Blinken a spus că este de acord cu administrația Trump că reprimarea uigurilor este „genocid”.
 
Antony Blinken, secretar de stat al SUA, i-a spus săptămâna trecută lui Yang Jiechi, omologul său chinez, că SUA vor apăra democrația și drepturile omului și vor cere Chinei să dea socoteală pentru „abuzurile” sale asupra sistemului internațional.
Oficialii lui Biden vor de asemenea să colaboreze cu Beijingul asupra schimbărilor climatice.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă