6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalParlamentul European a votat în favoarea unei acțiuni în justiție împotriva Comisiei...

Parlamentul European a votat în favoarea unei acțiuni în justiție împotriva Comisiei Europene

CE nu a sancționat Ungaria și Polonia

Comisia juridică din Parlamentul European a votat pentru darea în judecată a Comisiei Europene, acuzată că nu a sancționat încălcarea legislației de către Polonia și Ungaria. 13 membri ai comisiei pentru afaceri juridice au votat în favoarea iniţierii unui proces la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

„Restricţionarea drepturilor fundamentale şi a independenţei sistemului judiciar de către guvernele din Ungaria sau Polonia reprezintă o ameninţare serioasă pentru cetăţenii acestor ţări, dar şi pentru controlul fondurilor UE acordate acestor guverne”, a spus parlamentarul german Sergey Lagodinsky.

Data limită pentru depunerea plângerii împotriva Comisiei Europene este 2 noiembrie. David Sassoli, președintele Parlamentului European, este cel care ar trebui să depună plângerea, însă specialiștii spun că există și varianta unui vot în acest sens din partea întregului parlament.

Disputa a pornit de la faptul că UE nu a tăiat accesul la fondurile din bugetul comun pentru Polonia și Ungaria. Mecanisul UE de condiționalitate presupune tăierea acestor fonduri dacă există riscul utilizării necorespunzătoare a banilor ca urmare a încălcării statului de drept.

De teamă că această măsură va fi folosită împotriva lor, guvernele de la Varșovia și Budapesta au intentat un proces împotriva acestui regulament.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă