15 C
București
luni, 20 septembrie 2021

Parlamentul Chinei a adoptat noua lege a investiţiilor străine

Textul a fost aprobat cu 2.929 voturi pentru, opt contra şi opt abţineri.

Proiectul legislativ fusese depus la sfârşitul lui 2018 ca răspuns la exigenţele Statelor Unite. Acestea reclamă reforme structurale în China în cadrul războiului comercial declanşat cu Beijingul. Preşedintele american Donald Trump a acuzat în mai multe rânduri China de furt de tehnologie din SUA.

Noua lege ‘interzice recurgerea la mijloace administrative pentru a forţa firmele străine să transfere tehnologii’ partenerilor chinezi.

‘Condiţiile unei cooperări tehnologice trebuie negociate în mod just şi echitabil’, mai precizează textul.

Legea va trebui aplicată de tribunalele chineze, pe care investitorii străini le acuză de favorizarea întreprinderilor locale.

În contextul în care economia sa şi-a redus avântul, China vrea să facă din noua lege un argument pentru a atrage în continuare capital străin.

De la începutul anului, China a înregistrat o serie de rezultate economice îngrijorătoare, în primul rând o scădere cu peste 20% a exporturilor în februarie.

Prim-ministrul chinez Li Keqiang a anunţat săptămâna trecută o revizuire în jos a previziunii de creştere pentru acest an, de la 6,5% la 6%, după un avans de 6,6% în 2018, cel mai scăzut din ultimii 28 de ani.

Ultima oră
Pe aceeași temă