12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalOrganismele UE de reglementare au amendat Fitch cu 5,13 milioane euro

Organismele UE de reglementare au amendat Fitch cu 5,13 milioane euro

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) a precizat că în perioada cuprinsă între lunile iunie 2013 şi aprilie 2018, 20% din subsidiarele Fitch din Marea Britanie, Franţa şi Spania au fost deţinute în mod indirect de o persoană fizică prin intermediul unei entităţi din Franţa. În acelaşi timp, acest acţionar, căruia ESMA nu i-a dezvăluit identitatea, a ocupat un loc în consiliile de administraţie a trei entităţi care au primit un rating din parte celor trei subsidiare Fitch.

În replică, Fitch, a treia mare agenţie de rating din blocul comunitar, susţine că niciuna din aceste încălcări nu a prejudiciat rezultatul ratingurilor adăugând că interpertarea sa asupra regulilor UE în materie de dezvăluire a identităţii acţionarilor a fost una făcută cu bună credinţă.

“Nu mai avem niciun singur acţionar individual care să deţină un loc în consiliile de administraţie ale entităţilor cărora le acordăm ratinguri”, a informat Fitch într-un comunicat de presă.

Fitch este deţinută de grupul american de presă Hearst,după ce acesta a preluat participaţiile grupului francez Fimalac. Fitch este una din cele trei mari agenţii de rating, alături de Standard & Poor’s şi Moody’s, care domină acest sector global.

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) autorizează şi reglementează agenţiile de rating din UE. Autoritatea a precizat că amenda reflectă măsurile adoptate în mod voluntar de cele trei subsidiare Fitch pentru a se asigura că astfel de încălcări nu se vor mai repeta.

Fitch este responsabilă pentru 15,1% din piaţa ratingurilor din UE, devansată de Standard & Poor’s care controlează 46,3% şi Moody’s cu 32%.

În luna iulie 2016, ESMA a amendat Fitch cu 1,4 milioane euro, după ce a descoperit că unii din analiştii agenţiei transmiteau informaţii cu privire la unele ratiguri suverane către o serie de persoane de la vârful companiei mamă a Fitch, înainte ca informaţiile să fie făcute publice.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă