15.2 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Eșecul populismului. Opoziția din Ungaria a câștigat alegerile locale

Cel mai spectaculos rezultat al Opoziției s-a înregistrat în capitala Ungariei. Aici, candidatul Opoziției, Gergely Karacsony, l-a învins pe primarul în funcţie, Istvan Tarlos, candidat al Fidesz, cu 50,1 la sută la 44,1 la sută din voturi. De asemenea, Opoziția a câștigat 14 dintre cele 23 de posturi de primari ale unor districte din Capitală, unde Fidesz deţinea până acum 17 posturi.

Presa internațională explică faptul că Budapesta grupează o cincime din populația de zece milioane de locuitori a Ungariei și realizează o treime din producția industrială a țării.

Acest rezultat al alegerilor locale a devenit posibil după ce Opoziţia din Ungaria a reușit, pentru prima dată, să formeze o coaliție împotriva lui Viktor Orban.

Duminică noaptea, Gergely Karacsony a rostit un discurs în care a prezentat victoria lui și a Opoziției drept „un triumf istoric” ce demonstrează că budapestanii au vrut „să-şi revendice oraşul” de la Viktor Orban.

Pe de altă parte, potrivit site-ului hirado.hu, Gergely Karacsony a anunțat că el „nu se
pregăteşte de război cu Guvernul Ungariei, ci de o cooperare echitabilă”.

La alegerile locale de duminică, Opoziţia a mai înregistrat victorii și în alte orașe, cele mai importante fiind Pecs, Miskolc, Szombathely şi Eger.

Premierul Orban a încercat să minimalizeze lovitura primită de partidul său, insistând asupra rezultatelor mai bune obținute de partidul de guvernământ în mediul rural.

„Fidesz este în continuare forţa politică conducătoare în ţară”, a subliniat premierul Orban.

Rezultatul alegerilor locale simbolizează și scăderea controlului puterii politice de la Budapesta asupra unor instituții care ar trebui să fie independente, inclusiv asupra unor instituții media din Ungaria.

„Mitul că sistemul lui Orban este invincibil a luat sfârşit”, subliniază un comentariu difuzat de site-ul index.hu.

Pe de altă parte însă, site-ul hirado.hu reproduce punctul de vedere al premierului Orban, conform căruia, în ultimii nouă, capitala a fost condusă de reprezentanții partidului care este majoritar în Guvernul de la Budapesta. Orban a recunoscut însă că, de data aceasta, locuitorii capitalei au decis “să urmeze altceva”. „Luăm la cunoştinţă acest lucru şi suntem pregătiţi să cooperăm în beneficiul ţării şi al locuitorilor Budapestei”, a precizat premierul Orban.

După cum subliniază presa internațională, ideile politice impuse de liderul Fidesz, printre care s-au numărat naționalismul, ostilitatea față de refugiați și un parteneriat straniu cu Rusia lui Putin, au fost cele care au generat răceala Occidentului față de Ungaria, inclusiv la nivelul structurilor Uniunii Europene.

La alegerile din data de 13 octombrie 2019 au fost aleși primarii și consilierii locali din localitățile Ungariei pentru următorii cinci ani.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă