13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInternaționalEșecul populismului. Opoziția din Ungaria a câștigat alegerile locale

Eșecul populismului. Opoziția din Ungaria a câștigat alegerile locale

Cel mai spectaculos rezultat al Opoziției s-a înregistrat în capitala Ungariei. Aici, candidatul Opoziției, Gergely Karacsony, l-a învins pe primarul în funcţie, Istvan Tarlos, candidat al Fidesz, cu 50,1 la sută la 44,1 la sută din voturi. De asemenea, Opoziția a câștigat 14 dintre cele 23 de posturi de primari ale unor districte din Capitală, unde Fidesz deţinea până acum 17 posturi.

Presa internațională explică faptul că Budapesta grupează o cincime din populația de zece milioane de locuitori a Ungariei și realizează o treime din producția industrială a țării.

Acest rezultat al alegerilor locale a devenit posibil după ce Opoziţia din Ungaria a reușit, pentru prima dată, să formeze o coaliție împotriva lui Viktor Orban.

Duminică noaptea, Gergely Karacsony a rostit un discurs în care a prezentat victoria lui și a Opoziției drept “un triumf istoric” ce demonstrează că budapestanii au vrut “să-şi revendice oraşul” de la Viktor Orban.

Pe de altă parte, potrivit site-ului hirado.hu, Gergely Karacsony a anunțat că el “nu se
pregăteşte de război cu Guvernul Ungariei, ci de o cooperare echitabilă”.

La alegerile locale de duminică, Opoziţia a mai înregistrat victorii și în alte orașe, cele mai importante fiind Pecs, Miskolc, Szombathely şi Eger.

Premierul Orban a încercat să minimalizeze lovitura primită de partidul său, insistând asupra rezultatelor mai bune obținute de partidul de guvernământ în mediul rural.

“Fidesz este în continuare forţa politică conducătoare în ţară”, a subliniat premierul Orban.

Rezultatul alegerilor locale simbolizează și scăderea controlului puterii politice de la Budapesta asupra unor instituții care ar trebui să fie independente, inclusiv asupra unor instituții media din Ungaria.

“Mitul că sistemul lui Orban este invincibil a luat sfârşit”, subliniază un comentariu difuzat de site-ul index.hu.

Pe de altă parte însă, site-ul hirado.hu reproduce punctul de vedere al premierului Orban, conform căruia, în ultimii nouă, capitala a fost condusă de reprezentanții partidului care este majoritar în Guvernul de la Budapesta. Orban a recunoscut însă că, de data aceasta, locuitorii capitalei au decis “să urmeze altceva”. “Luăm la cunoştinţă acest lucru şi suntem pregătiţi să cooperăm în beneficiul ţării şi al locuitorilor Budapestei”, a precizat premierul Orban.

După cum subliniază presa internațională, ideile politice impuse de liderul Fidesz, printre care s-au numărat naționalismul, ostilitatea față de refugiați și un parteneriat straniu cu Rusia lui Putin, au fost cele care au generat răceala Occidentului față de Ungaria, inclusiv la nivelul structurilor Uniunii Europene.

La alegerile din data de 13 octombrie 2019 au fost aleși primarii și consilierii locali din localitățile Ungariei pentru următorii cinci ani.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Camere video în școli pentru siguranța elevilor

Ligia Deca, ministrul Educației, susține că utilizarea camerelor video în școli va garanta siguranța elevilor. De altfel, instituțiile abilitate și persoanele autorizate vor avea...

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...
Ultima oră
Pe aceeași temă