12.6 C
București
sâmbătă, 25 septembrie 2021

Opoziția din Belarus a primit premiul Saharov 2020 pentru libertatea de gândire

„Permiteți-mi să-i felicit pe reprezentanții opoziției din Belarus pentru curajul, reziliența și hotărârea acestora. S-au ridicat și rezistă ferm în fața unui adversar mult mai puternic. Cu toate acestea, ei au de partea lor ceva ce nu poate fi înfrânt niciodată de către o forță brută: adevărul. Prin urmare, mesajul meu pentru voi, stimați laureați, este de a rămâne puternici și de a nu renunța la lupta voastră. Reamintiți-vă că suntem de partea voastră.”, a anunțat David Sassoli, președintele Parlamentului European.

Belarus se află în plină criză politică de la alegerile prezidențiale din 9 august, care au condus la o revoltă împotriva președintelui autoritar Aleksandr Lukașenko și a represiunii brutale ulterioare a demonstranților de către regimul acestuia. Opoziția democratică din Belarus este reprezentată de Consiliul de coordonare, o inițiativă a „femeilor curajoase”, precum și a unor personalități politice și reprezentanți ai societății civile.

Premiul Saharov pentru libertate de gândire este acordat anual de Parlamentul European. Premiul a fost înființat în 1988 pentru a aduce un omagiu persoanelor și organizațiilor care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Acesta este denumit în onoarea fizicianului și disidentului politic Andrei Saharov, iar valoarea premiului este de 50.000 euro.

Ultima oră
Pe aceeași temă