14.7 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021

ONU: Gaza este „un iad pe Pământ” pentru copii

„Dacă există un iad pe acest Pământ, acesta îl reprezintă azi viaţa copiilor din Gaza”, a declarat Guterres, în contextul în care Adunarea generală a ONU, cu 193 de membri, s-a reunit joi pentru a discuta despre relansarea violenţelor în Orientul Mijlociu, transmite Reuters.

„Ostilităţile au provocat pagube grave infrastructurii civile vitale din Gaza, inclusiv în ce priveşte şoselele şi reţelele de electricitate, contribuind la urgenţa umanitară. Punctele de trecere în Gaza au fost închise şi penele de curent afectează aprovizionarea cu apă”, a notat secretarul general al ONU.

Acesta a cerut o încetare imediată a focului şi a îndemnat armata israeliană să dea dovadă de reţinere „maximă”, iar Hamas să pună capăt tirurilor, făcând apel totodată la autorităţile israeliene să oprească demolările şi expulzările în teritoriile palestiniene.

„Accesul bunurilor umanitare este esenţial. Atacurile grupărilor militante asupra zonelor din jurul punctelor de trecere sunt inacceptabile”, a insistat Guterres, adăugând că „în acelaşi timp Israelul are datoria de a permite şi facilita accesul rapid şi neîngrădit al ajutorului umanitar în Gaza”.

Potrivit lui Guterres, sute de clădiri şi locuinţe au fost distruse sau avariate, iar raidurile aeriene au avariate mai multe spitale. Circa 50.000 de oameni au cerut adăpost în şcoli gestionate de ONU, în moschei şi alte locuri cu acces limitat la apă, alimente, igienă sau servicii de asistenţă medicală, a mai spus secretarul general al ONU.

Ultima oră
Pe aceeași temă