12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInternaționalONU avertizează că încălzirea globală se apropie de limite

ONU avertizează că încălzirea globală se apropie de limite

Cel mai amplu raport din istorie referitor la schimbările climatice arată că ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din ultimii 170, iar omenirea va asista în curând la „evenimente meteo extreme fără precedent în istorie”.
Raportul ONU a lansat un avertisment teribil, spunând că lumea este periculos de aproape de încălzirea globală accelerată – și că oamenii sunt vinovați „fără echivoc” de schimbările climatice.

Experții atrag atenția că incendiile, inundațiile și vremea extremă, fenomene observate în întreaga lume în ultimele luni, reprezintă doar o mică parte din ce s-ar putea întâmpla constant în viitorul apropiat, pe fondul încălzirii globale.

Deja nivelurile de gaze cu efect de seră din atmosferă sunt suficient de ridicate pentru a garanta perturbarea climei timp de decenii, dacă nu chiar de secole, avertizează oamenii de știință în raportul Grupului interguvernamental pentru schimbări climatice (IPCC).
Experții avertizează că valurile de căldură mortale, uraganele gigantice și alte extreme meteorologice care se întâmplă acum vor deveni mai severe. Descriind raportul drept „cod roșu pentru umanitate”, secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut încetarea utilizării cărbunelui și a altor combustibili fosili foarte poluanți.

“Alarmele sunt asurzitoare”, a spus Guterres într-un comunicat, detaliind: „Acest raport trebuie să semene cu moartea pentru cărbune și combustibili fosili, înainte ca acestea să ne distrugă planeta”.

Raportul IPCC vine cu doar trei luni înainte de o conferință majoră a ONU privind clima, cunoscută sub numele de COP26, la Glasgow, Scoția, unde națiunile vor fi supuse presiunii de a promite o acțiune climatică mult mai ambițioasă și o finanțare substanțială. Bazându-se pe mai mult de 14.000 de studii științifice, raportul oferă cea mai cuprinzătoare și detaliată imagine a modului în care schimbările climatice modifică lumea naturală – și ce ar putea fi încă în față.

Cu excepția cazului în care se iau măsuri imediate, rapide și la scară largă pentru reducerea emisiilor, se arată în raport, temperatura globală medie va depăși probabil pragul de încălzire de 1,5 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit) în următorii 20 de ani.

Până în prezent, angajamentele națiunilor de a reduce emisiile nu au fost adecvate pentru reducerea nivelului de gaze cu efect de seră acumulat în atmosferă.

Premierul britanic Boris Johnson, a cărui țară va găzdui conferința privind clima, a declarat că următorul deceniu va fi „esențial” pentru asigurarea viitorului planetei noastre: „Sper că raportul IPCC de astăzi (n.r. ieri) va fi un semnal de trezire pentru ca lumea să ia măsuri acum, înainte de a ne întâlni la Glasgow în noiembrie pentru summitul critic al COP26”.

 
SCHIMBARE IRREVERSIBILĂ
 
Emisiile „cauzate fără echivoc de activitățile umane” au împins deja temperatura globală medie cu 1,1C în creștere față de media sa preindustrială – și ar fi crescut-o cu 0,5C mai departe fără efectul temperant al poluării în atmosferă, se arată în raport.
Acest lucru înseamnă că și în situația în care societățile se îndepărtează de combustibilii fosili, temperaturile vor fi crescute din nou de pierderea acelor poluanți din aer.
Oamenii de știință avertizează că o creștere cu peste 1,5C peste media preindustrială ar putea declanșa schimbări climatice cu impact catastrofal, cum ar fi căldura atât de intensă încât oamenii mor doar din cauza faptului că sunt în aer liber.
Orice încălzire suplimentară va crește, de asemenea, intensitatea și frecvența extremelor de căldură și a precipitațiilor abundente, precum și a secetei în unele regiuni. Deoarece temperaturile fluctuează de la an la an, oamenii de știință măsoară încălzirea climei în termeni de medii pe 20 de ani.
“Avem toate dovezile de care avem nevoie pentru a arăta că suntem într-o criză climatică”, a declarat de trei ori coautorul IPCC, Sonia Seneviratne, un om de știință climatic la ETH Zurich, care se îndoiește că se va înscrie pentru un al patrulea raport, precizând: “Factorii de decizie politică au suficiente informații. Puteți întreba: este o utilizare semnificativă a timpului oamenilor de știință, dacă nu se face nimic?”
Încălzirea climatică deja înregistrată a fost suficientă pentru a dezlănțui vremea dezastruoasă. Anul acesta, valurile de căldură au făcut sute de victime în nord-vestul Pacificului și au înregistrat distrugeri record în întreaga lume. Incendiile sălbatice alimentate de căldură și secetă distrug orașe întregi din vestul SUA, eliberând emisii record de dioxid de carbon din pădurile siberiene și îi determină pe greci să-și părăsească casele cu feribotul.
Stratul de gheață al Groenlandei este „practic sigur” că va continua să se topească și să crească nivelul mării, care va continua să crească timp de secole, pe măsură ce oceanele se încălzesc și se extind.
 
Este deja prea târziu pentru a preveni aceste modificări. Cel mai bun lucru pe care îl poate face lumea este să le încetinească, astfel încât țările să aibă mai mult timp să se pregătească și să se adapteze, avertizează experții.
 

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Tesla reduce prețurile unor modele în Europa, după ce a anunțat reduceri și în SUA

Tesla reduce prețurile unor modele în Germania și în alte țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, a declarat duminică un purtător de cuvânt,...

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbușit. Șapte persoane sunt date dispărute

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbușit în mare în timpul unui exercițiu de antrenament, iar mai mulți membri ai echipajului aflați la bord...

Opoziția din Republica Moldova și-a ținut congresul la Moscova și a înființat alianța “Pobeda”

Mai multe formațiuni de opoziție din Republica Moldova și-au ținut un congres la Moscova și au înființat, cu acest prilej, o alianță numită "Pobeda". Acest...
Ultima oră
Pe aceeași temă