14.7 C
București
duminică, 24 martie 2024
AcasăInternaționalOmul care se holba la capre

Omul care se holba la capre

Spre sfîrşitul anului trecut, George Clooney a jucat în trei filme aspirante la Oscar – “Fantastic Mr. Fox”, “Up in the Air” şi “The Men Who Stare at Goats” -, Gary Grant al zilelor noastre fiind nominalizat la râvnita statuetă aurită pentru interpretarea sa din al doilea, fără a reuşi să o obţină. A reuşit Jeff Bridges (“Crazy Heart”), aflat împreună cu Clooney în distribuţia celui de-al treilea film, a cărui prezentare o puteţi citi aici.

“Omul care se holba la capre” (în englezeşte “Oamenii care se holbau la capre”) are un titlu straniu, iar povestea este încă şi mai stranie. De fapt, filmul a fost gândit pentru un public sofisticat, care să aprecieze umorul fin, care uneori frizează sarcasmul.

Filmul începe cu următorul avertisment: “Ceea ce veţi vedea este mai adevărat decât aţi putea crede.” Şi nu e vorba aia că adevărul este mai ciudat decât ficţiunea? Spectatorul face cunoştinţă cu jurnalistul Bob Wilton (Ewan McGregor), care vrea să găsească subiectul vieţii, vrând să o impresioneze pe soţia sa, care tocmai l-a părăsit. Aşa că se duce în Kuweit, unde speră să se alăture vreunui grup de militari care merge în Irak. Acolo dă peste Lyn Cassady (Clooney), fost ofiţer în trupele operative speciale care afirmă că a făcut parte din “New Earth Army,” grup sub acoperire format din spioni cu puteri paranormale. Cassady îl ia pe Wilton cu el dincolo de graniţă şi îi povesteşte istoria stranie a şi mai stranii Armate, dar şi a comandantului Bill Django (Jeff Bridges). Oamenii acestuia pot, doar cu puterea minţii, citi gândurile inamicului, pot trece prin ziduri solide şi chiar să ucidă o capră doar…holbându-se intens la ea!

Filmul este o parodie la adresa militarilor (nu doar americani), dar în partea a doua accentuează prea mult pe story şi pierde din umor, mai ales din cauza “misiunii” cam neinteresante a lui Cassady.

Regizorul filmului este Grant Heslov, aflat la debutul său în spatele camerei de filmat. Heslov a mai colaborat cu Clooney ca scenarist şi producător la “Good Night and Good Luck” şi doar ca producător la “Leatherheads “. Deci, cei doi se cunosc bine, ceea ce se vede şi în “Omul care se holba la capre”.

Filmul oferă una dintre cele mai bune glume din ultima vreme. Spionii paranormali folosesc nume din “Războiul stelelor”, Ewan McGregor însuşi jucînd în trilogie rolul lui Obi-Wan tânăr. Aşa că spectatorii avizaţi se amuză la fiecare discuţie dintre McGregor şi Clooney despre Jedi şi puterile războinicilor Jedi. Culmea este când McGregor întreabă cu inocenţă: “Ce este un războinic Jedi?”

De asemenea, fanii lui “The Big Lebowski”, devenit un film cult de referinţă, vor vedea similarităţile între Bill Django şi “The Dude”, ambii interpretaţi de Jeff Bridges.

Filmul adună în jurul unui subiect original o serie de staruri de prima mână, precum George Clooney (“Burn After Reading”), Jeff Bridges (“Crazy Heart”), Ewan McGregor (“Angels & Demons”), Kevin Spacey (“Moon”), Robert Patrick (“The Unit”), Stephen Root (“The Soloist”), Stephen Lang (“Public Enemies”) şi Rebecca Mader (“Lost”) şi este regizat de Grant Heslov (nominalizat la Oscar pentru “Good Night, and Good Luck”), după un scenariu de Peter Straughan (“How to Lose Friends & Alienate People”) inspirat de cartea lui Jon Ronson. Director de imagine este Robert Elswit (Oscar pentru “There Will Be Blood”), editor de imagine este Tatiana S. Riegel (“There Will Be Blood”), iar designer de costume este Louise Frogley (“Quantum of Solace”).

“Omul care se holba la capre” este foarte plăcut de urmărit, iar la a doua vizionare umorul rămâne la fel de proaspăt. Spectatorii vor râde cu poftă.

 

 

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Sorana Cîrstea, în turul al treilea la Miami! Românca a învins-o fără drept de apel pe Sloane Stephens

Sorana Cîrstea a învins-o în două seturi pe americanca Sloane Stephens, cu 6-2, 6-1, și s-a calificat în runda a treia a turneului WTA...

Dunărea Brăila se alătură Gloriei Bistrița în Final Four-ul EHF European League

Formația de handbal feminin Dunărea Brăila s-a calificat în Final Four-ul EHF European League, după ce le-a eliminat în sferturile competiției pe croatele de...

ONRC: 9.251 de firme au fost radiate în ianuarie 2024

Un număr de 9.251 de firme au fost radiate la nivel naţional, în ianuarie 2024, cu 67,86% mai multe comparativ cu perioada similară din...
Ultima oră
Pe aceeași temă