11 C
București
marți, 21 septembrie 2021

Oficialii ONU cer impunerea imediată a armistițiului în Siria

„Salut adoptarea rezoluţiei, dar mă aştept ca aceasta să fie aplicată imediat (…), pentru ca ajutorul şi serviciile umanitare să fie furnizate imediat (…), pentru a putea alina suferinţele poporului sirian”, a declarat Guterres la Geneva, unde are loc o reuniune a Consiliului ONU pentru drepturile omului.

„Eforturile luptei împotriva terorismului nu primează niciodată”, a spus el, în contextul în care Iranul, marele aliat al regimului sirian, a afirmat duminică faptul că ofensiva împotriva grupărilor ‘teroriste’ va continua în regiunea Ghouta de Est, fief al rebelilor aflat sub asediu.

Locuitorii din această regiune aşteaptă în continuare armistiţiul cerut în unanimitate prin rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU.

„Rezoluţiile Consiliului de Securitate nu au sens decât dacă sunt efectiv respectate”, a spus Guterres. „Naţiunile Unite sunt pregătite să facă ceea ce este nevoie”, a adăugat el.

„Ghouta de Est, în special, nu poate aştepta. Este momentul să punem capăt acestui iad pe pământ”, a insistat el.

Cel puţin 10 civili au fost ucişi luni în regiunea Ghouta de Est în Siria, în noi raiduri aeriene şi tiruri cu rachetă ale regimului, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), potrivit AGERPRES.

Ultima oră
Pe aceeași temă