9.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021

O înregistrare scoate la iveală detalii cutremurătoare privind asasinarea lui Khashoggi

Presupuşii asasini făceau glume asupra faptului că ‘nici măcar un măcelar nu taie carnea pe podea’, chiar înainte ca jurnalistul să ajungă la Consulatul saudit din Istanbul, potrivit BBC, care citează oficiali familiarizaţi cu ancheta în cazul respectiv.

Helena Kennedy, o avocată britanică care a participat la ancheta ONU asupra morţii jurnalistului disident, a ascultat înregistrarea pusă la dispoziţie de autorităţile turce – care aveau plasate microfoane la consulat -, în care despre Khashoggi se vorbeşte ca despre un ‘animal destinat sacrificiului’.

‘Ei se întrebau ‘dacă corpul şi coapsele ar fi intrat într-un sac în acest fel”, a spus ea la BBC, într-un documentar difuzat în cadrul emisiunii ‘Panorama’ luni seara, la un după uciderea lui Khashoggi la 2 octombrie 2018.

Medicul legist din cadrul comandoului saudit suspectat că a dezmembrat corpul spune în înregistrare:’Ascult adesea muzică atunci când tai cadavre. Uneori, cu o cafea şi un trabuc în mână’, potrivit avocatei britanice. ‘El spune: ‘Este pentru prima dată în viaţa mea când trebuie să dezmembrez pe podea, până şi un măcelar care vrea să tranşeze un animal îl atârnă’ de ceva, evocă ea detalii ale înregistrării audiate. Apoi ‘îi auzi râzând, îţi îngheaţă sângele în vine’, mărturiseşte Helena Kennedy.

Turcia a pus la dispoziţia ONU o înregistrare de 45 de minute pentru ancheta cu privire la asasinarea jurnalistului saudit, un critic al regimului de la Riad.

Crima, în care ar fi fost implicaţi 15 agenţi saudiţi, a stârnit o emoţie puternică la nivelul comunităţii internaţionale. Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA) şi o expertă ONU, Agnes Callamard, l-au pus în cauză pe prinţul moştenitor saudit şi omul forte al ţării, Mohammad bin Salman, care a dezminţit. Încercând să-şi refacă imaginea extrem de afectată în urma acestui caz, regatul saudit a trimis pe banca acuzaţilor 11 suspecţi, cerând sentinţa capitală pentru cinci dintre ei.

Khashoggi a mers la consultat pentru a obţine nişte acte pentru a se putea căsători cu o femeie turcă. ‘Auzi cum Khashoggi trece de la sentimentul de încredere la frică, apoi la o angoasă crescândă, la teroare şi în sfârşit realizează că ceva fatal i se va întâmpla’, subliniază avocata britanică.

Raportoarea specială a ONU, Agnes Callamard, care a ascultat şi ea înregistrarea, spune că Jamal Khashoggi şi-a întrebat călăii: ‘Îmi veţi face o injecţie?’, iar ei îi răspund:’Da’.

‘Ceea ce se aude după aceasta relevă că el a fost sufocat cu o pungă de plastic pe cap’, potrivit Agnesei Callamard. ‘La scurt timp, cineva spune: ‘E un câine, pune-i asta pe cap, înfăşoară-l’. Se poate înţelege doar că a fost decapitat”, a spus ea pentru BBC.

Într-un documentar al programului Frontline de la canalul american PBS, prinţul moştenitor saudit, Mohammad bin Salman, a spus că îşi asumă responsabilitatea asasinării lui Jamal Khashoggi, dar a subliniat că a aflat despre aceasta după comiterea faptelor, potrivit AFP. ‘Îmi asum întreaga responsabilitate pentru că aceasta s-a întâmplat sub domnia mea’, a spus el, iar justiţia saudită l-a declarat nevinovat.

Ultima oră
Pe aceeași temă