-3.2 C
București
luni, 24 ianuarie 2022
AcasăȘtirile zileiCoronavirusNoua variantă COVID-19 declanșează alarma globală

Noua variantă COVID-19 declanșează alarma globală

Autoritățile globale au reacționat alarmate vineri la noua variantă de coronavirus detectată în Africa de Sud.

UE și Marea Britanie se numără printre cele care înăspresc controalele la frontieră, în timp ce cercetătorii caută să afle dacă mutația este rezistentă la vaccin, transmite Reuters.


Ultimii pasageri soseau vineri, 26 noiembrie, la Londra, pe aeroportul Heathrow, din Africa de Sud, după ce Marea Britanie s-a numărat printre țările care au interzis zborurile de acolo.

Cinci țări învecinate au reacționat la o nouă variantă de coronavirus detectată în Africa de Sud, alarmând oamenii de știință și liderii din întreaga lume.

Varianta are o proteină în vârf care este dramatic diferită de cea originală pe care se bazează vaccinurile. Cercetătorii se întrec pentru a afla dacă mutația este rezistentă la vaccinurile actuale.

Belgia a raportat primul caz cunoscut în Europa, adăugându-se celor din Botswana, Israel și Hong Kong.

OMS numește nou variantă COVID-19 descoperită în Africa, Omicron

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat împotriva interdicțiilor pripite de călătorie.

Dar șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că UE ar trebui să acționeze acum.

„Acum este important ca noi toți din Europa să acționăm foarte rapid, hotărât și uniți. Comisia Europeană a propus astăzi statelor membre să activeze o pauză de urgență la călătoriile din țările din Africa de Sud și din alte țări afectate pentru a limita răspândirea noii variante. Toate călătoriile aeriene către aceste țări ar trebui suspendate”.

Câteva alte țări, inclusiv India, Japonia și Israel, au înăsprit granițele.

La Washington, oficialul american de top în domeniul bolilor infecțioase, Anthony Fauci, a declarat că nu a fost luată nicio decizie cu privire la o posibilă interdicție de călătorie în SUA, spunând că nu există niciun indiciu că varianta ar fi în Statele Unite și că nu este clar dacă este rezistentă la vaccin.

Oamenii de știință din Africa de Sud bănuiesc că creșterea bruscă a infecțiilor din țară este legată de noua variantă, dar nu este clar cât de mult s-a răspândit dincolo de granițele sale.

Sportul sud-african a început să se închidă vineri, interdicțiile de călătorie forțând echipele internaționale de rugby și jucătorii de golf să se grăbească să plece.

Cele mai citite
00:01:15

UE nu intenționează să evacueze familiile diplomaților din Ucraina

Șeful pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat că UE nu intenționează să evacueze familiile diplomaților din Ucraina, momentan. Comentariul oficialului vine după anunțul...

Europa de Est, teatru de război. NATO confirmă că a trimis trupe în zonă

Țările NATO și-au pus forțele militare în alertă și au anunţat trimiterea de echipament militar suplimentar la granițele Ucrainei, potrivit NATO. Allies are sending more...

Pandemia, o lecție pe care nu reușim să o învățăm

Așa cum am mai scris și în alte rânduri, această pandemie a luat omenirea prin surprindere și a obligat-o la reacții rapide. Pentru noi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă