30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalNotre Dame va fi restaurată în forma de dinainte de incendiul din...

Notre Dame va fi restaurată în forma de dinainte de incendiul din 2019

Catedrala a ars parţial în aprilie 2019. Incendiul a distrus acoperişul şi spira emblematică proiectată de Eugène Viollet-le-Duc.

Palatul Elysée a transmis că Notre Dame va fi reconstruită „pe cât posibil conform ultimului stadiu” cu obiectivul de „a nu întârzia lucrările şi nici de a complica lucrurile” printr-o restaurare în stil modern, relatează BBC.

Macron îşi doreşte ca restaurarea să fie finalizată până în 2024, când Parisul va găzdui Olimpiada.

A mai fost adăugat că un concurs internaţional de design pentru realizarea spirei ar cauza întârzieri inutile.

„Preşedintele are încredere în experţi şi a aprobat principalele schiţe ale proiectului prezentat de arhitectul şef care prevede reconstruirea spirei identic”, a mai transmis palatul Elysée.

După incendiu, în decurs de două zile au fost strânse donaţii de aproximativ 900 de milioane de dolari pentru sprijinirea restaurării catedralei.

Prima spiră a catedralei a fost construită în secolul al XIII-lea, însă din cauza deteriorării a fost înlăturată în secolul al XVIII-lea. A fost înlocuită de cea proiectată de arhitectul Eugène Viollet-le-Duc, construită la jumătatea secolului al XIX-lea.

Iniţial, preşedintele Macron a lăsat să se înţeleagă că ar fi în favoarea unei abordări moderne. Ideea ca spira să fie acum reconstruită în manieră alternativă a stârnit un val de critici, dar şi de propuneri venite de la arhitecţi din întreaga lume. Unii au propus chiar construirea unei piscine pe acoperiş sau a unui parc. 

Arhitectul şef al cateralei, Philippe Villeneuve, a susţinut ferm o restaurare fidelă versiunii din secolul al XIX-lea.

Cele mai citite

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...

Ovidiu Hațegan își pune cenușă în cap după gafa comisă în meciul Dinamo – Poli Iași: „Am greșit, n-am realizat gravitatea impactului”

Arbitrul Ovidiu Hațegan a explicat decizia luată în minutul 29 al partidei Dinamo 1948 – Politehnica Iaşi, disputată duminică, 14 aprilie, pe stadionul din...

TOP 5 abilităţi esenţiale care te vor propulsa în carieră

Indiferent de traseul pe care-l alegi în carieră, vei avea nevoie de mai mult decât cunoştinţe specifice pentru a avansa. Soft skills sau abilităţile...
Ultima oră
Pe aceeași temă