15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalNoaptea bisericilor în Franţa

Noaptea bisericilor în Franţa

Concerte, tururi şi chiar un traseu cu role… Sute de lăcaşuri catolice participă de sâmbătă 30 iunie şi până la 7 iulie, la ‘Noaptea bisericilor’, un eveniment menit să ducă la redescoperirea unor locuri care au fost neglijate sau date uitării, într-o ţară în parte decreştinată, relatează AFP.

Franţa are peste 42.000 de biserici şi de capele parohiale destinate cultului catolic, dintre care 40.000 construite înainte de legea din 1905 privind separarea bisericii de stat, sunt în proprietatea comunelor.

Aceste clădiri, întreţinute adesea cu concursul proprietarilor, sunt situate în zona rurală şi rămân închise o mare parte a anului în lipsa oficierii unor slujbe religioase regulate. De aici şi ideea de a le deschide publicului în mod excepţional noaptea în cadrul acestui eveniment care se va desfăşura pe parcursul săptămânii.

Potrivit Conferinţei Episcopale din Franţa (CEF), ‘Noaptea bisericilor’ implică şi o altă dimensiune ‘sensibilă’ prin punerea în valoare a unor capodopere adăpostite de aceste lăcaşuri.

“Pentru cetăţenii noştri este adesea mai simplu să meargă la un muzeu pentru a descoperi arta, decât să treacă pragul unei biserici”, notează Maud de Beauchesne, responsabil cu arta sacră al CEF care coordonează evenimentul.

“Pentru ca bisericile noastre să fie iubite, trebuie să le facem cunoscute publicului, este vorba de minimum jumătate din patrimoniul francez despre care nu se vorbeşte”, a declarat şi preşedintele Fundaţiei pentru salvgardarea artei franceze, Olivier de Rohan-Chabot, parteneră a evenimentului.

În mediul urban sunt propuse concerte, tururi, expoziţii şi chiar un ‘roller party’, care le va permite în noaptea de 3 iulie tinerilor echipaţi cu role sau trotinete să descopere cinci biserici pariziene.AGERPRES

Cele mai citite

România intră în Schengen cu spațiul aerian și maritim din 31 martie. Precizările chestorului Bogdan Despescu

Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, odată cu intrarea în...

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...
Ultima oră
Pe aceeași temă