10.1 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

Nivelul alertei teroriste rămâne neschimbat în urma atacului armat de la un liceu din Liège

”Nu există încă absolut nicio confirmare a faptului că incidentul ar avea vreo legătură cu terorismul”, a declarat Yves Stevens de la centrul de criză a declarat pentru AP.

Un bărbat a ucis prin împuşcare trei persoane, inclusiv doi poliţişti, marţi, la Liège, în estul Belgiei, după care a luat un ostatic şi a fost împuşcat de forţele de ordine, un atac care arată ca un act terorist, potrivit justiţiei belgiene, relatează AFP.

Dosarul a fost încredinţat parchetului federal, competent în domeniul terorismului.

”Există elemente care merg în direcţia unui act terorist”, a justificat pentru AFP Eric Van Der Sypt, un purtător de cuvânt al parchetului.

Atacul a avut loc către ora locală 10.30 (11.30, ora României), pe bulevardul Avroy,  o arteră importantă în oraş.

După ce a tras pe domeniul public, atacatorul s-a refugiat într-un liceu.

A urmat o scurtă luare de ostatici, în timpul căreia o persoană a fost rănită, potrivit unor surse oficiale.

Cele trei victime ale atacatorului sunt doi poliţişti şi ”pasagera unui vehicul” care circula în cartier, a declarat pentru AFP Catherine Collignon, o purtătoare de cuvânt a Parchetului din Liège.

”Nu ştim nimic, pentru moment”, a declarat ea despre motivaţiile atacatorului, fără să poată să confirme informaţii de presă potrivit cărora acesta ar fi strigat ”Allah Akbar” (Allah e mare).

Publicaţii belgiene afirmă că atacatorul – cunoscut în legătură cu mai multe delicte – a fost eliberat cu o zi înainte de la Închisoarea Lantin, situată în apropiere de Liège.

”Ne gândim la victimele acestui act odios de la Liège”, a reacţionat pe Twitter ministrul belgian de Interne Jan Jambon, adăugând că autpprităţile încearcă să stabilească ”ceeea ce s-a întâmplat exact”.

Guvernatorul provinciei Liège a anunţat că luarea de ostatici care a urmat atacului armat a avut loc într-un liceu.

”Elevii se află în securitate şi niciunul nu a fost rănit”, a scris el pe Twitter.

Belgia, însângerată de atentatele jihadiste care s-au soldat cu 32 de morţi pe 22 martie 2016, a fost de atunci teatrul mai multor agresiuni vizând militari sau poliţişti.

Ultimul atac considerat drept ”terorist” a avut loc pe 26 august 2017, când un bărbat în vârstă de 30 de ani, de origine somaleză, a agresat militari cu cuţitul, rănindu-l uşor pe unul dintre ei, strigând ”Allah Akbar” în centrul Bruxellesului. El a fost împuşcat.

Pe 6 august 2016, un algerian care trăia în Belgia a atacat cu maceta doi poliţişti – în faţa unui sediu al poliţiei, la Charleroi (sud) – strigând ”Allah Akbar” – pe care i-a rănit la faţă şi la gât, după care a fost împuşcat. Gruparea Statul Islamic a revendicat acest atac a doua zi.

În septembrie 2016, în comuna Molenbeek de la Bruxelles, doi poliţişti au fost atacaţi cu cuţiutul – fără să fie răniţi – din cauză că purtau vestă antiglonţ.

Ultima oră
Pe aceeași temă