18 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021

New Orleans a rămas fără curent electric după lovirea uraganului Ida

Ida a lovit după 16 ani de la uraganul Katrina

Uraganul Ida a lovit coastele Louisianei, la exact 16 ani de la dezastrul produs de uraganul Katrina. Ida a atins țărmul duminică după-amiază în apropiere de Port Fourchon, având inițial puterea unui uragan de tip 4. Potrivit ultimelor informații, Ida a devenit un uragan de categoria 2. Rafelele de vânt au atins și 240 de km/h. Conform Centrului Național pentru Uragane din Statele Unite, unele zone ar putea fi „de nelocuit” în urma dezastrului natural.

Orașul New Orleans a fost puternic afectat de efectele uraganului Ida. Compania Entergy „a confirmat că New Orleans este lipsit de curent electric”, a scris pe Twitter NOLA Ready, o agenţie a Biroului de securitate internă şi de pregătire pentru situaţii de urgenţă din Louisiana. Conform acestora, sursa de energie eletrică ce alimentează acum orașul provine de la generatoare.

Vântul adus de uragan suflă cu 175 km pe oră, la aproximativ 160 kilometri sud de New Orleans. Din fericire, forța vântului a fost mai scăzută decât atunci când a atins țărmul duminică după-amiază. Localnicii și-au baricadat casele și și-au luat toate măsurile de protecție pentru a se salva pe ei și gospodăriile lor.

„Nu există nicio îndoială că zilele și săptămânile următoare vor fi extrem de dificile pentru statul nostru și mulți, mulți oameni vor trece prin situații complicate, dar vă asigur că nu am fost niciodată mai pregătiți”, a declarat guvernatorul statului John Bel Edwards, citat de BBC.

Alertă de inundații

Orașele Hammond, Tickfaw și Ponchatoula din Louisiana se află sub alertă de inundații iminente, iar în Hammond au căzut deja între 50 și 90 de litri pe metru pătrat de precipitații.

„Inundații iminente, care pun în pericol viața, sunt pe cale să se producă și siutația va continua să se înrăutățească”, a avertizat Serviciul Național de Meteorologie din New Orleans. „Aceasta este o situație deosebit de periculoasă, iar locuitorii sunt îndemnați să se pună la adăpost pe un teren mai înalt”, se mai spune în alertă.

Până în prezent a fost raportat și un deces. O persoană și-a pierdut viața după ce un copac a căzut peste casa în care locuia. Autoritățile le-au recomandat oamenilor să fie extrem de precauți în situația de față.

Președintele Joe Biden, a anunțat la nivel federal stare de catastrofă majoră. De asemenea, liderul de la Casa Albă va pune la dispoziție fonduri federale pentru persoanele afectate din 25 de unități administrative.

Ultima oră
Pe aceeași temă