18 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021

Neurotoxina folosită în „cazul Skripal”, obținută în laboratorul serviciilor secrete ruse

Serghei Skripal şi fiica sa, Iulia, sunt spitalizaţi în stare gravă după tentativa de omor din Salisbury, la 4 martie şi o amplă anchetă a poliţiei este în curs. Agentul neurotoxic cu care au fost atacați cei doi a fost identificat de către experţii laboratorului din Porton Down ca fiind Novichok.

Novichok („nou venit” în limba rusă) aparţine unui grup de agenţi neurotoxici avansaţi pus la punct de URSS în anii 1970-1980. Aceste arme de a patra generaţie au fost  dezvoltate în cadrul programului sovietic „Foliant”.

Unul din produsele chimice cunoscut ca Novichok-A320 ar fi de 5-8 ori mai toxic decât agentul VX, mai periculos şi mai sofisticat decât sarinul sau VX şi mai dificil de identificat, explică prof. Gary Stephen, expert în farmacologie la Universitatea din Reading.

Agentul VX a fost utilizat pentru uciderea fratelui vitreg al lui Kim Jong-un anul trecut pe aeroportul din Bangkok.

    „Laborator 1” al serviciilor secrete sovietice

Regimul sovietic a creat în 1921 un „laborator al otrăvurilor”, numit „Laboratorul 1” şi „Kamera”. Acest misterios laborator avea misiunea de a „combate duşmanii puterii sovietice” şi se pare că a supravieţuit prăbuşirii URSS.

Otrăvirea lui Serghei Skripal a readus pe scena politico-militară actuală, și-așa tensionată la maximum, „laboratorul otrăvurilor” şi pentru experții britanici este clar că tentativa poartă semnătura serviciilor secrete ruse, iar în spatele lor, a preşedintelui Vladimir Putin.

Afacerea aminteşte de alte exemple de eliminare a opozanţilor politici ruşi, în special prin otrăvire. Una dintre afacerile celebre ale epocii rămâne cea a umbrelei bulgare, în 1978, în plin Război Rece, când dizidentul bulgar George Markov a fost „înţepat” într-o staţie de autobuz din Londra de un trecător care a abandonat o umbrelă.

Markov a murit după trei zile şi autopsia a dezvăluit că a fost otrăvit cu ricin, otravă mai puternică decât cianura. Doi transfugi ai KGB au furnizat umbrela şi otrava.

În 2006, opozantul rus, ex-agent KGB, Alexandre Litvinenko a fost otrăvit cu poloniu într-un restaurant din centrul Londrei de doi foşti agenţi FSB, ex-KGB şi a murit la spital în chinuri.  

O anchetă oficială a acuzat FSB de implicare, „o operaţiune aprobată de Patruşev (ex-şef al FSB) şi de preşedintele Putin”. Şi morţile suspecte ale unor opozanţi ruşi refugiaţi în Marea Britanie legate de Rusia au continuat.

În decembrie anul trecut, ginerele oligarhului rus Boris Berezovski, Georgi Șuppe, 46 de ani, s-a prăbușit fără cunoștință în vila sa din Oxshott, Surrey. Și atunci s-a bănuit folosirea unei substanțe toxice necunoscute, dar ancheta s-a încheiat după externarea lui Șuppe. Acum, acesta este convins că asupra lui s-a folosit aceeași substanță ca în cazul lui Skripal.

    Ambasadorul rus, chemat la Minsiterul britanic de Externe

Premierul britanic, Theresa May, a declarat, după întrunirea de urgență a Consiliului de securitate națională, că „Rusia este foarte posibil să fie responsabilă” de otrăvirea fostului spion rus și a fiicei sale. În prezent, s-au redeschis dosarele morților suspecte ale soției lui Skripal și fiului acestuia, Alexander. Rămășițele acestora au fost exhumate și acum sunt supuse cercetărilor.

Theresa May a informat parlamentarii asupra tipului de neurotoxină folosită, Novichok, elaborată în laboratoarele sovietice în timpul Războiului Rece. Premierul a subliniat că atacurile pe teritoriul Marii Britanii sunt inacceptabile și ambasadorul Federației Ruse la Londra a fost chemat pentru a da explicații.

Ultima oră
Pe aceeași temă