15.5 C
București
marți, 21 septembrie 2021

Ministrul ungar, nemulţumit de procesul de extindere UE

„Este foarte important ca procesul de extindere să continue. Suntem foate nemulţumiţi de viteza cu care se desfăşoară procesul de extindere, deoarece considerăm că statele din Balcanii de vest ar trebui integrate într-un ritm mult mai rapid decât se întâmplă în prezent. Considerăm că atât Serbia, cât şi Muntenegru ar merita să devină membri ai UE, cu mult înainte de 2025. De obicei, punem această întrebare Comisiei: de ce e nevoie de timp atât de mult? Credem că procesul de aderare al acestor state ar putea şi ar trebui să fie accelerat şi că ar trebui să devină membre ale UE mult mai repede de anul 2025. E o chestiune în interesul economic şi al securităţii UE. Din păcate, din anumite motive, statele vest-europene şi Comisia Europeană nu înţeleg această chestiune aşa cum ar trebui. Noi, central-europenii, români, unguri, polonezi, care trăim în vecinătate, înţelegem mult mai bine. Dar cred că asta e geografia”, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre UE, de la Bucureşti, întrebat fiind dacă îşi menţine punctul de vedere cu privire la aderarea statelor din Balcanii de Vest până în 2025 în UE.

Miniştrii de Externe din statele membre UE participă, joi şi vineri, la Bucureşti, la o reuniune informală, cunoscută şi sub numele de Gymnich. Ei discută despre criza politică din Venezuela, dosarul sirian şi relaţia UE-China.

Reuniunea este prezidată de către Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Vice-preşedinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini.

Ultima oră
Pe aceeași temă