20.7 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

Ministrul german de Interne o amenință pe Merkel că demisionează după ce i s-a respins propunerea privind migranții

Disputa ministrului Seehofer cu cancelarul Merkel a izbucnit în urma planului CSU de introducere unilaterală de controale la frontierele Germaniei pentru a limita imigraţia.

Horst Seehofer a indicat că îşi va păstra cele două funcţii dacă va ajunge la un acord cu Merkel în ceea ce priveşte divergenţele între Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi filiala sa bavareză, CSU, pe tema imigraţiei.

Seehofer a adăugat că se va întâlni luni cu liderii CDU, „în speranţa că vom ajunge la un acord”.

Politicianul ar urma să ia o decizie privind viitorul său politic după această reuniune a liderilor CDU şi CSU. Surse din cadrul CSU au declarat că liderii formaţiunii bavareze vor încerca să-l convingă pe Seehofer să nu demisioneze.

În cadrul unei reuniuni a liderilor CDU, care a avut loc duminică, Merkel a descris situaţia drept „foarte serioasă”. Conducerea CDU a reiterat sprijinul său pentru poziţia lui Merkel în legătură cu oprirea la frontieră a solicitanţilor de azil.

„Oprirea în mod unilateral a imigranţilor la frontieră ar putea, în opinia noastră, să trimită un semnal greşit partenerilor noştri europeni”, a declarat secretarul general al CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer.

Seehofer, lider al CSU din 2008, este titularul funcţiei de ministru de Interne de doar aproximativ o sută de zile.

În cazul în care nu va demisiona, Merkel ar putea lua decizia să-l demită pe Seehofer dacă ministrul decide să implementeze planurile de oprire la frontieră a azilanţilor care sunt deja înregistraţi în alte ţări UE.

Liderii UE au ajuns vineri la un acord privind crearea de centre pentru procesarea „controlată” a actelor imigranţilor. Mai mult, Merkel a negociat acorduri bilaterale cu mai multe ţări UE privind reprimirea imigranţilor înregistraţi iniţial în aceste state.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă