6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalMiniştri de externe din UE fac presiuni asupra Londrei să evite un...

Miniştri de externe din UE fac presiuni asupra Londrei să evite un Brexit fără acord

”Cu toţii vrem un acord, dar deocamdată guvernul britanic nu a prezentat propuneri concrete sau credibile de înlocuire a plasei de siguranţă” (mecanismul aşa-numit de backstop”), a declarat şeful diplomaţiei irlandeze, Simon Coveney, referindu-se la clauza prin care să se menţină deschisă frontiera terestră dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

Ministrul de externe olandez, Stephanus Blok, a declarat la rândul său că aşteaptă să afle care sunt ”propunerile concrete” din partea guvernului britanic pentru a evita închiderea acestei frontiere. ”Ştiu că au avut loc discuţii la Bruxelles, dar vreau să le aud chiar din gura lui”, a comentat Blok, potrivit Agerpres.

Blok nu a dorit să intre în detalii în legătură cu discuţiile care au loc la Bruxelles şi pe care Londra doreşte să le accelereze, în contextul în care Ministerul britanic pentru Brexit a anunţat joi că negociatorii europeni şi britanici se vor reuni de două ori pe săptămână în septembrie pentru a încerca să ajungă la o înţelegere privind condiţiile divorţului dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană, prevăzut pentru 31 octombrie.

În schimb, Blok s-a declarat nerăbdător să cunoască prin intermediul lui Raab care sunt propunerile britanicilor pentru a evita un Brexit dur. ”Ne-ar plăcea foarte mult să evităm un Brexit fără acord, ar fi foarte grav pentru Marea Britanie, dar şi pentru UE şi Olanda. Mai este încă timp, aşa că haideţi să-l utilizăm cu înţelepciune”, a adăugat şeful diplomaţiei olandeze. Blok a apreciat că ”problema principală o reprezintă gestionarea chestiunii referitoare la frontiera irlandeză, care nu se poate rezolva în lipsa detaliilor” şi a insistat totodată că ”acordul de retragere rămâne aşa cum este”.

Omologul său belgian Didier Reynders a atras atenţia la rândul său că UE ”are nişte linii roşii şi am spus-o de la bun început”. ”Acum suntem pregătiţi pentru toate situaţiile posibile”, a comentat el.

Întrebat despre viitoarea suspendare temporară a parlamentului britanic, la solicitarea prim-ministrului Boris Johnson, şeful diplomaţiei luxemburgheze, Jean Asselborn, a declarat că ”există riscul ca executivul să fie mai puternic decât parlamentul”. În ceea ce priveşte prelungirea termenului de ieşire a Regatului Unit din UE, Asselborn a răspuns că, ”dacă se prelungeşte pentru a se ajunge la un rezultat, sunt de acord, dar dacă îl prelungim doar de dragul de a-l prelungi, atunci e complicat”.

”Aşteptăm propunerile care vor veni de la Londra. Am indicat încă o dată foarte clar că este nevoie, din motive de timp, (ca propunerile) să fie prezentate cât mai repede cu putinţă. Nu ne putem imagina o situaţie în care acordul (de divorţ) să poată fi redeschis”, a insistat şeful diplomaţiei germane, Heiko Maas.

Mai mulţi miniştri de externe din UE au avut întrevederi tete-a-tete cu omologul lor britanic Dominic Raab în marja reuniunii şi unii s-au declarat decepţionaţi de atitudinea britanicilor, notează AFP. ”Britanicii nu sunt pregătiţi pentru un ‘no deal”’, a dat asigurări un diplomat european sub rezerva anonimatului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă