14.5 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Miniştri de externe din UE fac presiuni asupra Londrei să evite un Brexit fără acord

”Cu toţii vrem un acord, dar deocamdată guvernul britanic nu a prezentat propuneri concrete sau credibile de înlocuire a plasei de siguranţă” (mecanismul aşa-numit de backstop”), a declarat şeful diplomaţiei irlandeze, Simon Coveney, referindu-se la clauza prin care să se menţină deschisă frontiera terestră dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

Ministrul de externe olandez, Stephanus Blok, a declarat la rândul său că aşteaptă să afle care sunt ”propunerile concrete” din partea guvernului britanic pentru a evita închiderea acestei frontiere. ”Ştiu că au avut loc discuţii la Bruxelles, dar vreau să le aud chiar din gura lui”, a comentat Blok, potrivit Agerpres.

Blok nu a dorit să intre în detalii în legătură cu discuţiile care au loc la Bruxelles şi pe care Londra doreşte să le accelereze, în contextul în care Ministerul britanic pentru Brexit a anunţat joi că negociatorii europeni şi britanici se vor reuni de două ori pe săptămână în septembrie pentru a încerca să ajungă la o înţelegere privind condiţiile divorţului dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană, prevăzut pentru 31 octombrie.

În schimb, Blok s-a declarat nerăbdător să cunoască prin intermediul lui Raab care sunt propunerile britanicilor pentru a evita un Brexit dur. ”Ne-ar plăcea foarte mult să evităm un Brexit fără acord, ar fi foarte grav pentru Marea Britanie, dar şi pentru UE şi Olanda. Mai este încă timp, aşa că haideţi să-l utilizăm cu înţelepciune”, a adăugat şeful diplomaţiei olandeze. Blok a apreciat că ”problema principală o reprezintă gestionarea chestiunii referitoare la frontiera irlandeză, care nu se poate rezolva în lipsa detaliilor” şi a insistat totodată că ”acordul de retragere rămâne aşa cum este”.

Omologul său belgian Didier Reynders a atras atenţia la rândul său că UE ”are nişte linii roşii şi am spus-o de la bun început”. ”Acum suntem pregătiţi pentru toate situaţiile posibile”, a comentat el.

Întrebat despre viitoarea suspendare temporară a parlamentului britanic, la solicitarea prim-ministrului Boris Johnson, şeful diplomaţiei luxemburgheze, Jean Asselborn, a declarat că ”există riscul ca executivul să fie mai puternic decât parlamentul”. În ceea ce priveşte prelungirea termenului de ieşire a Regatului Unit din UE, Asselborn a răspuns că, ”dacă se prelungeşte pentru a se ajunge la un rezultat, sunt de acord, dar dacă îl prelungim doar de dragul de a-l prelungi, atunci e complicat”.

”Aşteptăm propunerile care vor veni de la Londra. Am indicat încă o dată foarte clar că este nevoie, din motive de timp, (ca propunerile) să fie prezentate cât mai repede cu putinţă. Nu ne putem imagina o situaţie în care acordul (de divorţ) să poată fi redeschis”, a insistat şeful diplomaţiei germane, Heiko Maas.

Mai mulţi miniştri de externe din UE au avut întrevederi tete-a-tete cu omologul lor britanic Dominic Raab în marja reuniunii şi unii s-au declarat decepţionaţi de atitudinea britanicilor, notează AFP. ”Britanicii nu sunt pregătiţi pentru un ‘no deal”’, a dat asigurări un diplomat european sub rezerva anonimatului.

Ultima oră
Pe aceeași temă