15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInternațional'Militarizarea' spațiului pare inevitabilă

‘Militarizarea’ spațiului pare inevitabilă

Prima strategie spațială a NATO privește sfera de orbită a Terrei ca un posibil teatru de război – ca pământul sau marea. Un expert militar a spus că, “deși nimeni nu trimite arme dincolo de atmosfera superioara, militarizarea spațiului este inevitabilă”.
Noua politică spațială a blocului militar, care tocmai a fost dezvăluită, cere folosirea spațiului cosmic în același mod ca și spațiul terestru, maritim, aerian sau spațiul cibernetic. Nu se cunosc foarte multe detalii despre această strategie, dar se pune o intrebare majora aici – este cea mai mare alianta militara din lume pe cale să lanseze arme în orbita?

Mikhail Khodarenok, un expert militar rus și colonel de apărare în rezervă, consideră că va dura ceva timp până când NATO va crea o forță spațială viabilă. Nici o țară nu va folosi arme în spațiu pe termen scurt, deoarece “dispozitivele anti-satelit sunt în curs de dezvoltare în toate țările majore”, a declarat el.

Cu toate acestea, nu înseamnă că militarizarea sferei de orbită a Pământului nu se va realiza în cele din urmă. “Este probabil ca SUA să devină pionierii în acest domeniu”, a sugerat expertul, adăugând că vor urma China, Rusia și India.

Pentagonul nu are planuri de a avea sisteme orbite ofensive în orbită, dar militarii americani sunt în prezent ocupați să lucreze la “un sistem de avertizare timpurie a rachetelor în spațiu”.

În ceea ce privește alianța NATO, aceasta “nu joacă nici un rol independent” în spațiul cosmic, în principal pentru că proiectarea și trimiterea de arme în spațiul cosmic este o prerogativă americană. Astfel, Alianța urmează pur și simplu procesul american în publicarea politicii sale.

Ei își dau seama că cei 123 de sateliți ar putea fi deturnați, blocați sau armați, ceea ce ar face ca întreaga sa forță spațială să devină din ce în ce mai vulnerabilă. “Destul de mult” depinde de flota americană de sateliți, inclusiv serviciile GPS, folosirea armelor de precizie și a inteligenței, a subliniat Khodarenok.

“O tara care va crea primii sateliți interceptori … va reprezenta cea mai mare amenintare pentru Pentagon”, a declarat el, spunand că statul Chinez este cel mai probabil candidat de a lua acest rol.

Puterile mondiale au lansat o serie de arme de ultimă generație concepute pentru a fi utilizate din sau prin spațiu. India, de exemplu, sa alăturat “super-ligii” în acest an, după ce a doborât un satelit. Rusia, la rândul său, a făcut un efort enorm pentru a produce un planor hipersonic care se poate deplaseaza la nivelul inferior al orbitei înainte de a-și atinge obiectivul.

Statele Unite au creat anul trecut Comandamentul spațial, care ulterior a evoluat în Forța Spațială. Între timp, Washingtonul a continuat să dea vina Rusiei și Chinei pentru “armarea” spațiului, declanșând mustrări clare atât în Moscova, cât și în Beijing.

Cele mai citite

Se schimbă legea creditelor. Dobânzile nu pot fi mai mult decât dublul sumei împrumutate

Legea care plafonează dobânzile practicate de instituțiile financiare nonbancare și limitează creanțele pe care le solicită recuperatorii a fost votată azi în plenul Camerei...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...
Ultima oră
Pe aceeași temă