1.9 C
București
marți, 18 ianuarie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalMI5 a descoperit un spion chinez în Parlamentul britanic

MI5 a descoperit un spion chinez în Parlamentul britanic

Serviciul de spionaj intern al Marii Britanii, MI5, a avertizat parlamentarii asupra prezenței unui spion chinez. Potrivit specialiștilor, Partidul Comunist Chinez a angajat o femeie pentru a exercita o influență necorespunzătoare asupra membrilor parlamentului.

MI5 a trimis joi o alertă cu o fotografie a femeii pe nume Christine Lee. Experții au susținut că aceasta a intervenit în politica Marii Britanii în numele Partidului Comunist Chinez, notează Reuters.

MI5, avertisment asupra unui spion chinez în Parlamentul britanic

Un purtător de cuvânt al MI5, Lindsay Hoyle, a declarat că au descoperit că Lee a „facilitat donații financiare către parlamentari în activitate și aspiranți în numele cetățenilor străini cu sediul în Hong Kong și China”.

Ministrul de Interne al Marii Britanii a declarat reporterilor că acțiunile lui Lee nu sunt neapărat ilegale. Cu toate acestea, el a susținut că alerta este necesară pentru a-i avertiza pe parlamentari despre încercările ei de a-i influența.

Lee este fondatorul unei firme de avocatură cu birouri în Londra și Birmingham. Unul dintre scopurile sale declarate online a fost acela de a consilia ambasada Chinei în Marea Britanie. Solicitările de comentarii au fost respinse sau lăsate fără răspuns.

Ambasada Chinei la Londra a spus într-o declarație că statul nu se amestecă în afacerile interne ale altor țări.

China nu intervine

„Ne opunem ferm trucului de defăimare și intimidare împotriva comunității chineze din Marea Britanie”., a declarat Ambasada Chinei la Londra.

Un parlamentar de opoziție al Partidului Laburist, Barry Gardiner, a declarat că a primit sute de mii de lire sterline în donații de la Lee. Aceasta a fost în legătură cu informațiile despre ea.

Relațiile Marii Britanii cu China s-au deteriorat în ultimii ani din cauza unor probleme precum tratamentul uigurilor musulmani din Xinjiang. Anul trecut, MI5 a cerut Marii Britanii să trateze amenințarea spionajului din partea Rusiei, Chinei și Iranului la fel de serios precum terorismul.

Anca Stratulat
Stratulat Anca-Elena scrie în presă din anul 2020. Este studentă la Academia de Studii Economice din București. A scris în perioada 2020-2021 pentru Intact Media Group.
Cele mai citite

18 echipe, salvarea lui Dinamo, dar și a fotbalului românesc

Discuțiile despre o nouă creștere a numărului de echipe din Liga I le-a dat motiv rivalilor lui Dinamo să invoce o “dedicație”. Să nu trecem...
Ultima oră
Pe aceeași temă