7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalMarea Britanie și SUA acuză Iranul de atacul asupra navei în care...

Marea Britanie și SUA acuză Iranul de atacul asupra navei în care a murit și un român

Marea Britanie și Statele Unite acuză Iranul de atacul maritim în care un român și un cetățean britanic și-au pierdut viața, la petrolierului din Golful Oman. Oficialii de la Washington au declarat că pregătesc un răspuns „coordonat” în urma incidentului, considerând că este o încălcare a dreptului internațional.

De asemenea, Israelul susține opinia Marii Britanii și a Statelor Unite. Declarațiile din partea oficialilor americani au venit după ce prim-ministrul israelian, Naftali Bennett, a spus că există „dovezi” că inamicul său de lungă durată este Iranul.

„După ce am trecut în revistă informaţiile pe care le avem, suntem siguri că Iranul a comis acest atac, care s-a soldat cu două victime nevinovate, utilizând drone cu explozibil, o armă criminală din ce în ce mai folosită în regiune”, a declarat secretarul american de stat, Anthony Blinken, într-un comunicat.

Marea Britanie a transmis că vor formula un răspuns coordonat, asemenea celorlalte state,  împotriva Teheranului. 

„Credem că atacul a fost deliberat, ţintit şi constituie o încălcare clară a legii internaţionale de către Iran. Regatul Unit lucrează cu partenerii noştri internaţionali la un răspuns concertat la acest atac inacceptabil.”, a spus  şeful diplomaţiei britanice, cerând  Iranului „să înceteze imediat acţiunile care pun în pericol pacea şi securitatea regională şi internaţională”.

România este una dintre țările implicate direct în acest incident, fiind vorba despre moartea unui cetățean român. Ministerul Afacerilor Externe a cerut explicații concrete Iranului, susținând că este responsabil pentru atacul petrolier.

“Având în vedere elementele prezentate de partenerii internaționali ai României cu privire la faptul că atacul a avut caracter deliberat și, respectiv, a fost coordonat de Iran, România solicită prezentarea de explicații de către autoritățile iraniene, fără întârziere, și își rezervă dreptul de a acționa în consecință, alături de partenerii săi internaționali, pentru un răspuns adecvat”, a transmis MAE.

Pe de altă parte, Iranul neagă orice implicare în atacul maritim, declarând că este doar o „încercare de distragere a atenției”, cu care sunt și obișnuiți. 

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...
Ultima oră
Pe aceeași temă