13.7 C
București
vineri, 22 octombrie 2021

Marea Britanie: Planul Partidului Laburist contra antisemitismului scandalizează comunitatea evreiască

Documentul, adoptat marţi de comitetul naţional executiv al Partidului Laburist, arată că „antisemitismul este o formă de rasism”, dar omite să citeze patru comportamente considerate discriminatorii, potrivit definiţiei adoptate de guvernul britanic în 2016.

Printre discriminările care nu sunt menţionate în codul de conduită respectiv sunt „a acuza evreii că sunt mai fideli Israelului decât propriei lor ţări” (în acest caz Marea Britanie) şi „a compara politicile actuale ale Israelului cu cele ale naziştilor”.

Marele rabin Ephraim Mirvis afirmase luni, într-o scrisoare, că un vot în favoarea acestor noi linii de conduită ar transmite un „mesaj de dispreţ faţă de comunitatea evreiască”.

Miercuri, deputatul laburist John Woodcock şi-a anunţat plecarea din partid, denunţând într-o scrisoare „Partidul Laburist al lui Jeremy Corbyn” unde, în opinia sa, se tolerează antisemitismul şi unde stânga radicală a preluat conducerea aproape la toate nivelurile.

În faţa parlamentului, premierul britanic Theresa May a criticat documentul. ‘„Toate partidele politice ar trebui să adopte definiţia antisemitismului (recunoscută de guvernul britanic), dar din păcate Partidul Laburist nu este de aceeaşi părere”, a subliniat May.

Ultima oră
Pe aceeași temă