9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalManagerul de campanie a lui Donald Trump, plătit pentru discurs în România

Managerul de campanie a lui Donald Trump, plătit pentru discurs în România

Cu o zi înainte ca Robert S. Mueller, consilier special, să depună raportul la Departamentul de Justiţie, luna trecută, Washingtonul era nerăbdător să afle ce conţine privind legăturile dintre campania lui Donald Trump din 2016 şi oficiali străini. 

Managerul campaniei din 2020 a lui Trump se afla peste Ocean, ţinând un discurs plătit în faţa unor politicieni români.

Analiştii spun că vizita lui Parscale nu încalcă nicio lege, atâta timp cât el nu face lobby în Statele Unite pentru clienţi străini fără să anunţe. Experţii în etică au spus că orice ban care îşi schimbă proprietarul între cetăţeni străini şi oficiali de campanie a creat un curs de potenţiale riscuri. Unii avocaţi s-au arătat îngrijoraţi că angajamentul lui Parscale – care a primit o mică atenţie în afara României la acel moment – este un semn că abordarea din campania din 2016 a lui Trump referitor la contacte străine se va putea repeta în 2020.

„Aparenţele sunt înspăimântătoare”, a declarat Richard Painter, fost avocat al preşedintelui George W. Bush. „Ai putea crede cu siguranţă că un manager de campanie nu ar lua bani de la străini în mediul politic”.

Trump nu le-a interzis oficialilor campaniei lui să ia bani din surse străine, iar ei au refuzat să comenteze despre schimbările făcute.

Într-un comunicat, Parscale a spus că „discursurile internaţionale” pe care le-a susţinut i-au oferit ocazia să vadă lumea împreună cu soţia lui.

„Nu am crescut cu ocazia de a călători pe plan internaţional şi oportunităţile de a ţine discursuri  mi-au permis să împărtăşesc talentul cu alţi profesionişti într-un cadru universitar, în acelaşi timp având o scurtă pauză  de la programul riguros de campanie. Acest angajament privind discursurile a fost aprobat dinainte”, a spus el. „Aceasta este încă o încercare a presei părtinitoare care emite ştiri false de a viza o altă persoană din zona preşedintelui Trump”.

Parscale nu a spus cu cât a fost plătit în România. Călătoria a fost sponsorizată de omul de afaceri român Adrian Thiess. El nu a dat nici detalii legat de felul în care îşi alege angajamentele din străinătate. Parscale este listat în Worldwide Speakers Group. Pe site-ul acestei organizaţii, onorariul lui este între 15.000 şi 25.000 de dolari şi el este promovat ca director digital media în campania lui trump din 2016.

Din 2016, Parscale a vorbit la conferinţe din Portugalia, Monaco şi Croaţia.

Purtătoarea de cuvânt a campaniei lui Trump,  Kayleigh McEnany, a subliniat că Parscale a călătorit „ca cetăţean particular”.

Oameni din campaniile principalelor partide au participat la cîntâlniri în străinătate şi au susţinut discursuri, dar, în mod caracteristic, după ce campania s-a încheiat.

Nici şeful de campanie a lui Clinton din 2016, Robby Mook, nici cel al campaniei lui Obama din 2012, Jim Messina, nu au ţinut discursuri plătite – în ţară sau străinătate – în timp ce îşi desfăşurau campania. Nici membri ai echipelor de campanie pentru partidul Republican. 

John Weaver, strateg de campanie pentru unii ca George H.W. Bush şi senatorul John McCain, a spus: „Nu am auzit niciodată de aşa ceva. Sunt prea multe posibilităţi să existe conflicte”.

Un avocat al campaniei republicanilor a spus că este nedrept ca angajamentul de discurs al lui Parscale să fie comparat cu relaţiile de afaceri ale oficialilor de campanie din 2016.

„Nu văd vreo relaţie sau asemănare între cele două lucruri”, a spus Cleta Mitchell. „Nu este nimic în neregulă cu asta”.

Parscale „nu este în lumea politică. Nu în termeni ai discursului. Este discursul unui tehnician de campanie”, a mai spus ea.

„Nu am ştiut multe” despre România înainte, a spus Parscale la Antena 3 în timpul vizitei. „România pare a fi o ţară foarte pro-Trump şi una pro-americană şi de asta este o onoare să mă aflu aici”.

Deşi România este aliată a SUA, membră a Uniunii Europene şi orientată împotriva Rusiei ca membru al NATO, mai scrie The Post, a fost criticată pentru încercări de a slăbi independenţa justiţiei şi etichetată de Transparency International drept una dintre cele mai corupte ţări din Europa.

Liderii de aici au decriminalizat corupţia la nivel mic între oficialii guvernului. Recent, Parlamentul a aprobat o nouă lege care ar şterge cazierul politicienilor de top, în ciuda protestelor procurorilor, judecătorilor şi organizaţiilor civile.

Într-un interviu, Thiess a spus că l-a invitat pe Parscale pentru că „am citit un articol interesant despre şeful campaniei preşedintelui Trump, iar campania prezidenţială din SUA este o poveste interesantă. M-am gândit că este o poveste captivantă despre un bărbat care a reuşit să schimbe organizarea în SUA printr-o campanie online”.

Thiess a refuzat să spună câţi bani a plătit pentru vizită, care a fost promovată de McCann – Thiess Conferences.

„Evident că există un cost al găzduirii lui aici, dar asta e tot. Nu pot vorbi despre alte detalii legale”, a mai spus el.

Între cei pe care Thiess i-a mai primit în România se numără fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, Robert O’Neill, fost membru în forţele speciale ale Marinei SUA, care spune că l-a ucis pe Osama bin Laden, şi pe fizicianul american Kip Thorne, laureat Nobel.

Discursul lui Parscale a fost anunţat în România ca şansă neobişnuită de a asculta despre politicile SUA direct de la un membru de campanie.

Parscale s-a adresat publicului la un forum cultural. O înregistrare indică faptul că el a vorbit despre campaniile din 2016 şi 2020 şi s-a referit puţin la România.Întrebat despre politica SUA faţă de NATO, el a răspuns: „Este prea politic pentru mine. Nu lucrez pentru administraţie. Nu voi vorbi despre NATO”.

El a mai participat la o cină alături de alte 40 de persoane, unde a socializat cu elita politică. „Am avut pe oricine este cineva”, a spus Thiess.

Între ei, Adrian Năstase, care a ispăşit o pedeapsă cu închisoarea pentru mită, şantaj şi strângere ilegală de fonduri politice. Fostul prim-ministru a scris pe blogul lui că i-a dat lui Parscale un exemplar al cărţii lui „Romanian-American Partnership – My Contribution” (2013).

La discurs a participat şi fostul deputat Vlad Cosma, acuzat de corupţie.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă nu s-a întâlnit cu Parscale. În ziua de după discursul lui, ea se afla la Washington, unde a stat la Trump International Hotel.

Parscale împreună cu soţia lui s-a întâlnit cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi a făcut un tur al Bucureştiului împreună cu Thiess şi alţii.

Sociologul Dan Dungaciu, care a ajutat la organizarea vizitei, a declarat că Parscale a glumit spunând că pentru el „Estul se termină aici, pentru că nu a fost niciodată mai la est de România. A spus că, la întoarcerea în America, va fi cel mai mare expert în România din jurul lui Trump”.

 

Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...
Ultima oră
Pe aceeași temă