6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalMacedonia, aproape de schimbarea numelui

Macedonia, aproape de schimbarea numelui

După convorbiri avute duminică seara între cei doi miniştri, în marginea reuniunii miniştrilor de externe din UE, Nikola Dimitrov a declarat luni pentru agenţia greacă Ana că negocierile de află “în stadiul final”. Potrivit ministrului macedonean, întrevederea cu omologul său grec “a fost bună” şi “negocierile vor continua între experţi, asupra problemelor juridice şi tehnice”.
El a estimat că este posibil să se ajungă la o soluţie până la summitul european din 28 iunie.
Vicepreşedinta Comisiei Europene, şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, a afirmat la rândul său că Nikola Dimitrov a informat-o cu privire la mersul discuţiilor în timpul “unui mic dineu de lucru informal” şi că UE este “încurajată de progresele făcute în ceea ce priveşte negocierile asupra numelui (Macedoniei)”.
Numele discutate în prezent între Atena şi Skopje sunt Macedonia de Sus, Macedonia de Nord sau Noua Macedonie, potrivit unei surse greceşti apropiate dosarului. Potrivit acestei surse, problema crucială în negocieri rămâne adoptarea unui apelativ “care să fie folosit internaţional”.
Nikola Dimitrov a mai spus că o convorbire telefonică ar putea avea loc săptămâna aceasta între premierii grec şi macedonean, Alexis Tsipras şi Zoran Zaev, pentru finalizarea acordului.
Cele două ţări vecine au, de la crearea statului macedonean, în 1991, o dispută asupra numelui oficial al acesteia din urmă. Atena refuză să o recunoască sub numele de “Macedonia”, estimând că acest apelativ ţine de patrimoniul său istoric şi cultural, o provincie din nordul Greciei, la frontiera cu ţara vecină, având acelaşi nume.
Disputa a dus la blocarea aderării Macedoniei la NATO şi UE, din cauza veto-ului grec, care va fi ridicat doar după soluţionarea problemei, potrivit Atenei, care este membră în cele două organizaţii internaţionale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă