12 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021
AcasăȘtirile zileiInternaționalLovitură de stat în Sudan. Puterea a fost preluată de armată

Lovitură de stat în Sudan. Puterea a fost preluată de armată

Premierul a fost arestat

O lovitură de stat a avut loc în Sudan, după ce prim-ministrul țării a fost arestat. De asemenea, mai mulți membri ai guvernului au fost ridicați chiar din casele lor de către soldați. Din imaginile postate în mediul online, oamenii au ieșit în stradă, au dat foc la mașini și au avut loc lupte între cetățeni.

Armata a preluat puterea în Sudan, printr-o lovitură de stat

Potrivit presei internaționale, mai mulți miniștri și oficiali guvernamentali au fost arestați. Ministerul Informațiilor a postat un mesaj pe Facebook prin care a transmis un apel al premierului reținut. Acesta le-a cerut oamenilor să iasă în stradă.

„Prim-ministrul sudanez Abdalla Hamdok, într-un mesaj din arestul său la domiciliu, le cere sudanezilor să adere la mijloace pașnice de protest și să ocupe străzile pentru a-și apăra revoluția”, transmite ministerul în mesajul publicat pe Facebook.

Premierul și soția sa au fost arestați

Premierul Sudanului Abdalla Hamdok și soția sa Muna Abdallah au fost arestați și duși într-o locație secretă. Potrivit CNN, s-a tras cu muniție împotriva manifestanților care protestează împotriva loviturii de stat din Sudan, pe străzile Capitalei. De asemenea, Ministerul Informațiilor a spus că au existat victime. 

Abdel Fattah al-Burhan, un ofițer militar care a condus Consiliul Suveran al Sudanului, a anunțat că a dizolvat guvernul, iar armata a preluat puterea. Astfel s-a declarat stare de urgență în toată țara. Al-Burhan a anunțat că un „guvern reprezentativ independent și echitabil” va prelua puterea până la alegerile din 2023. 

Țările străine au condamnat lovitura de stat din Sudan

Celelalte state au reacționat imediat. Statele Unite ale Americii a transmis că administrația Biden este „profund alarmată” de lovitura de stat care se desfășoară în Sudan. De asemenea, Uniunea Europeană a condamnat arestarea premierului și a cerut eliberarea lui și a celorlalți membri ai guvernului. Șeful ONU, Antonio Guerres a transmis același mesaj.

Ministrul german de externe Heiko Maas a solicitat încetarea imediată a tentativei de lovitură de stat din Sudan.

„Facem apel la toți cei care sunt responsabili pentru securitatea și ordinea statului în Sudan, să continue procesul de tranziție politică pașnică către o democrație în Sudan”, a declarat acesta.

Cele mai citite

Nevaccinații pot asista la parada militară

Nevaccinații pot asista la parada militară dedicată Zilei Naționale a României, a anunțat secretarul de stat Raed Arafat. După cum se știe, în ziua de...

Dezvoltarea roboților ucigași, se poate avea încredere în ei? Analiză despre noua cursă a înarmărilor

Armele inteligente artificiale transformă armatele din întreaga lume – ar trebui să ne îngrijorăm?  Roboții ucigași și dronele „kamikaze” sunt aici: armamentul inteligent artificial...

Rareș Bogdan va fi ministru

Rareș Bogdan va fi ministru în timpul guvernării PNL - PSD - UDMR. Chiar Rareș Bogdan a anunțat că va primi o asemenea funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă