21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalLovitura de stat din Sudan s-a soldat cu victime în urma protestelor...

Lovitura de stat din Sudan s-a soldat cu victime în urma protestelor din stradă

Cetățenii din Sudan au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva loviturii de stat. Armata a deschis focul asupra manifestanților, omorând cel puțin 7 persoane, iar 140 de oameni au fost răniți.

Armata Sudanului a preluat luni puterea de la un guvern de tranziție, iar un oficial al Ministerului Sănătății a declarat că șapte persoane au fost ucise de focuri de armă și 140 au fost rănite în ciocnirile dintre soldați și protestatarii de stradă, notează Reuters. Liderul preluării, generalul Abdel Fattah al-Burhan, a dizolvat Consiliul suveran militar-civil care fusese înființat pentru a ghida țara către democrație după răsturnarea autocratului Omar al-Bashir.

Burhan a anunțat starea de urgență, spunând că forțele armate trebuie să protejeze siguranța și securitatea. El a promis că va organiza alegeri în iulie 2023 și va preda atunci puterea unui guvern civil ales.

Premierul, mai mulți miniștri și oficiali guvernamentali au fost arestați. Hamdok și soția sa Muna Abdallah, care fuseseră plasați în arest la domiciliu mai devreme în cursul zilei de luni, au fost reținuți într-o locație nedezvăluită, a declarat consilierul său economic Adam Hireka pentru CNN.

Luni dimineață, forțele militare au luat cu asalt postul de radio de stat din Sudan și au reținut muncitori în orașul Omdurman, lângă capitala Khartoum, potrivit Ministerului Informațiilor. Pe măsură ce rapoartele despre o aparentă preluare militară au început să se răspândească în toată țara, protestatarii au fost văzuți adunându-se la Khartoum, aprinzând focuri de tabără și instalând blocaje rutiere.

Presa internațională informează că armata a deschis focul asupra manifestanților, provocând mai multe victime. Tinerii împotriviți loviturii de stat au baricadat străzile și s-au ciocnit cu trupele. Un protestatar rănit le-a spus reporterilor că a fost împușcat în picior în apropiere de sediul armatei. Martorii și răniții spun că soldații au folosit grenade paralizante înainte de a deschide focul asupra lor.

Imagini din timpul protestelor circulă în mediul online și arată oameni răniți grav, cu haine însângerate. În ciuda numărului victimelor și a situației alarmante, protestele continuă, iar demonstranții au blocat drumuri cu cărămizi și cauciucuri incendiate. Aeroportul din Khartoum a fost închis, iar internetul și telefonia au fost tăiate.

Ministerul Informației din Sudan, care este încă loial prim-ministrului înlăturat Abdalla Hamdok, a spus că doar premierul are dreptul să declare stare de urgență și susține că acțiunile armatei reprezintă o ilegalitate. Principala coaliție de opoziție, Forțele Libertății și Schimbării, care a insistat pentru înlăturarea lui Bashir și a negociat consiliul militar-civil, a transmis un mesaj pe Twitter prin care face apel la acțiuni pașnice pe străzi.

Pe de altă parte, Ministerul Informației le-a cerut oamenilor să opună rezistență. Angajații băncii centrale au anunțat o grevă pentru a respinge lovitura de stat. În ultimele săptămâni, o coaliție de grupuri rebele și partide politice s-a aliniat cu armata și a cerut acesteia să dizolve guvernul civil, în timp ce miniștrii cabinetului au luat parte la proteste împotriva perspectivei guvernării militare.

Națiunile Unite, Liga Arabă și Uniunea Africană și-au exprimat toate îngrijorarea. Liderii politici ar trebui eliberați și drepturile omului respectate, a declarat președintele Comisiei UA, Moussa Faki Mahamat, printr-un comunicat. De asemena, Marea Britanie a numit lovitura de stat o trădare inacceptabilă a poporului sudanez.

Franța a cerut eliberarea imediată a lui Hamdok și a altor lideri civili, iar Egiptul a cerut tuturor părților să-și exercite reținerea. Lovitura de stat a fost condamnată de liderii lumii occidentale, dar și de ONU, iar SUA a blocat ajutoare de 700 de milioane de dolari destinate Sudanului. Statele Unite ale Americii a transmis că administrația Biden este „profund alarmată” de lovitura de stat care se desfășoară acum în Sudan.

De asemenea, Uniunea Europeană a condamnat arestarea premierului și a cerut eliberarea lui și a celorlalți membri ai guvernului. Șeful ONU, Antonio Guerres a transmis același mesaj. Ministrul german de externe Heiko Maas a solicitat încetarea imediată a tentativei de lovitură de stat din Sudan.

„Facem apel la toți cei care sunt responsabili pentru securitatea și ordinea statului în Sudan, să continue procesul de tranziție politică pașnică către o democrație în Sudan”, a Heiko Maas.

Consiliul de Securitate al ONU a programat pentru marți după-amiază o reuniune de urgență cu ușile închise despre lovitura de stat din Sudan. Diplomații au declarat luni seara că discuțiile au fost solicitate de Statele Unite, Regatul Unit, Franța, Irlanda, Norvegia și Estonia. Membrii Consiliului sunt programați să discute miercuri disputa despre regiunea Abyei de la granița Sudan-Sudanul de Sud.

Trimisul special al ONU pentru Sudan spune că baricadele din capitala Khartoum ard și că ocazional pot fi auzite împușcături „deci există riscul să existe mai multe violențe sau mai multe ciocniri”. Reprezentantul ONU, Volker Perthes, a cerut tuturor părților „să exercite cea mai mare reținere”, ca armata să elibereze luni pe toți cei deținuți ilegal și a cerut reîntoarcerea dialogului și aderarea la constituție.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă