12.3 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

Lituania: Va introduce e-rezidenţa cu speranța de a atrage investitori

Noua lege va facilita declararea veniturilor şi semnarea de documente pe cale electronică, începând din 2021. Programul nu oferă nici cetăţenie, nici reşedinţă fiscală sau fizică pentru beneficiarii de e-rezidenţă.

Ministrul lituanian de interne, Eimutis Misiunas, a subliniat că Lituania trebuie să „ţină pasul cu progresele tehnologice şi să ţină cont de digitalizarea crescândă a serviciilor”, menţionând că specialiştii evaluează potenţialele probleme de securitate legate de acest program, în special în ce priveşte spălarea de bani şi finanţarea terorismului.

Lituania este a doua ţară baltică în care va fi introdusă e-rezidenţa, după vecina sa Estonia, unde aceasta există din 2014, fiind prima ţară din lume care a făcut acest lucru.

De atunci, circa 54.000 de antreprenori din 136 de ţări au devenit e-rezidenţi ai Estoniei, alături de Papa Francisc, cancelarul german Angela Merkel sau premierul japonez Shinzo Abe.

Potrivit informaţiilor oficiale, circa 6000 de companii înregistrate în acest program au adus peste 15 milioane de euro sub formă de taxe la bugetul Estoniei. În frunte se află societăţi ucrainene, urmate de cele germane, ruseşti, turceşti şi franceze.

Ultima oră
Pe aceeași temă