16.7 C
București
marți, 28 septembrie 2021

La referendumul organizat de Guvernul Ungariei, populația a respins cota obligatorie de refugiați

Din cei 8,2 milioane de alegători înscriși, „peste 2,3 milioane” au răspuns și „aproape toți” s-au exprimat în sensul dorit de Budapesta, a făcut cunoscut un purtător de cuvânt, Bence Tuzson, pe baza a 1,5 milioane de răspunsuri examinate.

„Ungurii au spus (…) nu cotelor obligatorii de relocare, precum și dezmembrării gradului care ne apără granițele”, a declarat el.

Această consultare vizează un presupus „plan” al miliardarului american George Soros, destinat, potrivit lui Viktor Orban, să promoveze imigrarea în Europa a „unui milion de refugiați anual”.

La sfârșitul lui noiembrie, omul de afaceri de origine ungară a respins punct cu punct declarațiile împotriva sa, acuzându-l pe Viktor Orban că propagă afirmații „mincinoase” și cu ton „antisemit”.

Opoziția de stânga a contestat, la sfârșitul lui noiembrie, statisticile guvernamentale de participare la consultare, subliniind lipsa unei evidențe a formularelor.

În octombrie 2016, un referendum împotriva migranților s-a încheiat cu o înfrângere pentru guvern, nefiind atinsă cota obligatorie de participare de 50% din totalul electoratului.

George Soros, care finanțează ONG-uri pentru apărarea drepturilor omului în întreaga lume, a devenit unul dintre principalii inamici ai lui Viktor Orban, care a atacat, de asemenea, organizațiile neguvernamentale, acuzându-le că intervin în politica internă a Ungariei în profitul omului de afaceri.

Joi, Comisia Europeană a trimis trei țări din Est, printre care Ungaria, în fața justiției europene pentru că au refuzat cotele de primire a refugiaților.

Pe de altă parte, Comisia a mai sesizat Curtea de Justiție a UE în legătură cu o controversată lege adoptată în primăvară în Ungaria referitoare la ONG-urile care beneficiază de finanțare străină. De asemenea, ea mai contestat dispozițiile unei legi ungare care atacă universitățile străine, dintre care principala este finanțată de George Soros.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă