11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalKremlin: prăbușirea acordului nuclear va fi „alarmantă”

Kremlin: prăbușirea acordului nuclear va fi „alarmantă”

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a afirmat în cursul unei reuniuni a Consiliului pentru neproliferare nucleară că JCPOA – acronimul englez al acordului semnat în iulie 2015 – reprezintă un succes diplomatic foarte important.

“Eşecul JPCOA, în special din cauza uneia dintre părţi (…) ar fi clar un mesaj alarmant pentru arhitectura comunităţii internaţionale în ansamblul său, inclusiv pentru perspectivele procesului referitor la problema nucleară în Peninsula Coreeană”, a declarat şeful diplomaţiei de la Moscova.

Vineri, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a prelungit din nou suspendarea sancţiunilor contra Teheranului legate de programul său nuclear, dar le-a cerut parlamentarilor americani şi aliaţilor europeni “să remedieze gravele lacune” ale textului.

Washingtonul este de părere că acest acord, încheiat după 12 ani de negocieri, nu sancţionează Iranul pentru programul său de rachete balistice, pentru implicarea sa în conflictele regionale sau pentru încălcarea drepturilor omului pe teritoriul naţional.

Rusia, una dintre cele şase puteri care au semnat JCPOA, a respins cerinţele americane.

“Nu putem, pentru singurul beneficiu al agendei politice a unor ţări, să abandonăm o adevărată reuşită pentru diplomaţia internaţională”, a insistat Serghei Lavrov.

În cursul unei conferinţe de presă organizate în această săptămână la Moscova, el a afirmat că liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, nu va accepta să-şi abandoneze programul nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor impuse ţării sale dacă acordul cu Iranul va fi în pericol, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă