12.5 C
București
luni, 18 octombrie 2021

Kiev, tensiuni crescânde după ce mai multe clădiri guvernamentale ruse au fost devastate

Diplomaţia rusă a anunţat într-un comunicat convocarea însărcinatului cu afaceri ucrainean pentru a protesta faţă de ”continuarea atacurilor rusofobe ale naţionaliştilor ucraineni, care au atacat cu complicitatea puterii – în opinia sa – în 17 şi 18 februarie Centrul rus pentru ştiinţă şi cultură (reprezentanţa Rossotrudnicestvo) şi sedii ale unor bănci ruseşti la Kiev”.

În comunicat, diplomaţia rusă denunţă ”lipsa de acţiune a poliţiştilor, care au jucat rolul de figuranţi pasivi” şi ”graffiti-urile ce profanează simbolurile statului rus”, exprimându-şi totodată îngrijorarea faţă de ”creşterea în forţă a naţionalismului neonazist în Ucraina”. Mai mult, MAE rus consideră că acesta ”beneficiază de protecţia şi sprijinul autorităţilor oficiale ale ţării”.

Duminică, activişti ai mai multor partide politice naţionaliste au aruncat cu pietre şi ouă în clădirile oficiale ruse la Kiev, în special în clădirea în care se află Centrul rus pentru ştiinţă şi cultură – Rossotrudnicestvo.

Sâmbătă, incidente au avut loc în faţa aceleiaşi clădiri, protestatari dând foc drapelului rusesc, potrivit agenţiei de ştiri Interfax-Ucraina.

Relaţiile dintre Kiev şi Moscova sunt în prezent la cel mai scăzut nivel, în special din cauza conflictului din estul Ucrainei. Kievul şi Occidentul acuză Rusia că acordă sprijin militar rebelilor proruşi, în timp ce Moscova neagă categoric aceste acuzaţii.

Conflictul s-a soldat deja cu peste 10.000 de morţi de la declanşarea sa în aprilie 2014. Anterior în acelaşi an Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, la două zile după un referendum considerat ilegal de Kiev şi occidentali, potrivit AGERPRES.

Ultima oră
Pe aceeași temă