8.6 C
București
luni, 18 octombrie 2021

Kazahstanul vrea să-şi tripleze exporturile de grâu pentru China

De mult timp Kazahstanul, cel mai mare producător de grâne din Asia Centrală, şi Rusia, unul din principalii săi competitori pe segmentul exporturilor de grâu via Marea Neagră, încearcă să-şi majoreze exporturile de produse agricole către China. ‘Anul trecut, Kazahstanul a exportat în China 550.000 de tone de grâu. Vom creşte aceste volume la două milioane de tone’, a afirmat Tokayev, fără a preciza când se va atinge acest obiectiv.

De asemenea, Tokayeva dat asigurări că ţara poate furniza Chinei sare, produse lactate şi carne. Deja statul chinez importă masiv din Kazahstan ţiţei, gaze naturale şi metale. În mod tradiţional cea mai mare parte a exporturilor de grâu ale Kazahstanului se îndreaptă către ţările vecine din Asia Centrală.

Rusia, cel mai mare exportator global de grâu, se aşteaptă ca statul chinez să-şi deschidă într-un an piaţa pentru importurile de grâu, a declarat săptămâna trecută ministrul rus al Agriculturii. Traderul de cereale COFCO International, companie deţinută de grupul chinez de stat COFCO, intenţionează să-şi dubleze achiziţiile de cereale din regiunea Mării Negre, în cadrul unei strategii de extindere globală, a declarat recent preşedintele COFCO International, Jingtao Chi. 

Ultima oră
Pe aceeași temă