13.7 C
București
joi, 21 octombrie 2021

Jurnaliști, avocați și activiști civici din întreaga lume ar fi fost spionați de guvernele lor

Jurnaliști, avocați și activiști civici din întreaga lume ar fi fost spionați de guvernele țărilor lor, dezvăluie un articol de investigație publicat de presa din Marea Britanie și din Statele Unite.

„Câteva guverne cunoscute pentru faptul că-și spionează propriii cetățeni” ar fi folosit un soft de interceptare a comunicațiilor furnizat de o firmă privată din Israel.

Programul folosit, indicat sub numele de Pegasus, ar fi un malware care se instalează pe telefoanele iPhone sau pe cele cu sistemul de operare Android, fără știrea posesorilor acestora. Pegasus ar fi permis operatorilor lui să copieze mesaje, fotografii și e-mailuri, să înregistreze apeluri telefonice sau să activeze microfonul telefonului pentru a realiza interceptări ilegale ale unor conversații.

Amnesty International este una dintre organizațiile care au impulsionat această anchetă jurnalistică. Ar fi fost spionate peste 50.000 de numere de telefon, inclusiv ale unor șefi de stat și de guvern, ale membrilor familiei regale saudite, ale unor directori de companii, ale unor avocați, jurnaliști și activiști pentru drepturile omului.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă