-0.9 C
București
marți, 25 ianuarie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalJoe Biden va avea o reuniune online cu Xi Jinping

Joe Biden va avea o reuniune online cu Xi Jinping

Președintele american Joe Biden va avea luni o reuniune online cu liderul chinez Xi Jinping. Este prima întâlnire a acestora de când Biden este președinte al SUA. De asemenea, liderul american speră să susțină și un summit personal cu Xi Jinping.

Ultima discuție dintre Joe Biden și Xi Jinping a fost în luna septembrie. Convorbirea lor a fost una telefonică și a durat 90 de minute. Potrivit CNN, reuniunea online are loc în contextul tensiunilor legate de Taiwan, însă vor discuta și despre comerț și drepturile omului.

Joe Biden și Xi Jinping vor avea prima reuniune online

De asemenea, SUA și Taiwan au anunțat săptămâna aceasta un acord privind clima. Cei doi arată interese comune de colaborare în acest domeniu. Summit-ul online al celor doi lideri mondiali era programat de mai mult timp.

Biden a sperat cândva la un summit personal cu Xi, dar liderul chinez nu a părăsit China de aproape doi ani. Președintele Chinei a declarat printr-o scrisoare că este dispus să „îmbunătăţească schimburile şi cooperarea la nivel global” cu SUA şi să readucă relaţiile dintre cele două puteri mondiale pe drumul cel bun.

Totodată, China a anunțat că este pregătită pentru reglementarea divergenţelor cu Statele Unite. Specialiștii susțin că mizele acestui summit virtual sunt ridicate, având în vedere tensiunile dintre cele două națiuni. Astfel, un acord între cele două ar putea duce la o atmosferă mai relaxată și o îmbunătățire a relațiilor internaționale.

Anca Stratulat
Stratulat Anca-Elena scrie în presă din anul 2020. Este studentă la Academia de Studii Economice din București. A scris în perioada 2020-2021 pentru Intact Media Group.
Cele mai citite

România, iadul scumpirilor. Puterea de cumpărare față de țările UE – analiză

Salariile sunt țara noastră sunt mici comparativ cu restul statelor din UE. Dacă ne raportăm la salariu mediu net pe economie, suntem codași alături...

Strategie nouă a Israelului împotriva COVID: eliminarea certificatului verde

Noua strategie a Israelului împotriva COVID: a patra doză de vaccin pentru cei peste 18 ani și eliminarea certificatului verde. Israelul a fost „laboratorul" mondial...

Măsurile pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze au fost aprobate

Guvernul a adoptat noile măsuri pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze naturale. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, marți, înaintea ședinței...
Ultima oră
Pe aceeași temă