10.9 C
București
duminică, 24 octombrie 2021

Joe Biden susține dreptul la avort al femeilor și critică noua lege din Texas

Texas a interzis avorturile după șase săptămâni de sarcină

Președintele SUA, Joe Biden, a condamnat o nouă lege din Texas care interzice avortul încă din șase săptămâni și a promis să apere drepturile constituționale ale femeilor.

Legea „extremă” a „încălcat flagrant” drepturile și ar „afecta semnificativ” accesul femeilor la asistență medicală, a spus el. Aceasta interzice avorturile după detectarea a ceea ce militanții anti-avort numesc „bătăi ale inimii fetale”, un moment în care multe femei nu știu că sunt însărcinate.

Așa-numita Lege a bătăilor inimii oferă, de asemenea, oricărei persoane dreptul de a da în judecată medicii care efectuează un avort după ultimele șase săptămâni.

Miercuri, Curtea Supremă a refuzat, cu 5-4 voturi, blocarea noii legi.

Medicii și grupurile pentru drepturile femeilor au criticat puternic legea, care este una dintre cele mai restrictive din țară, și a intrat în vigoare după ce Curtea Supremă, cu tendințe conservatoare, nu a răspuns la un apel de urgență. Furnizorii de avort și sănătatea femeilor au depus o cerere de urgență la Curtea Supremă cerând o ordonanță pentru executarea interdicției. Cu toate acestea, instanța a refuzat.

Joe Biden promite să apere dreptul femeilor

Președintele Biden a declarat că administrația sa va „proteja și apăra” drepturile constituționale stabilite în temeiul Roe v Wade și „confirmate ca un precedent de aproape jumătate de secol”. Alți democrați și-au exprimat, de asemenea, indignarea. Președintele Camerei, Nancy Pelosi, a declarat că Curtea Supremă a „dat catastrofa femeilor din Texas”, în timp ce primarul din New York, Bill de Blasio, a declarat că este un „atac direct asupra drepturilor femeilor” din toată țara.

Ultima oră
Pe aceeași temă