20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalJens Stoltenberg: "NATO nu își propune să izoleze Rusia"

Jens Stoltenberg: “NATO nu își propune să izoleze Rusia”

NATO nu îşi propune să izoleze Rusia după atacul cu un agent neurotoxic petrecut la începutul lunii martie la Salisbury, în Marea Britanie, împotriva fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, însă Alianţa a trebuit să reacţioneze pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de Moscova, a declarat miercuri secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg, la Universitatea din Ottawa, transmite Reuters.

Alianţa Nord-Atlantică a expulzat şapte diplomaţi ai misiunii Rusiei la NATO şi a redus mărimea maximă a delegaţiei ruse de la 30 la 20 de persoane după atacul din Marea Britanie, pentru care Occidentul acuză Moscova, în pofida dezminţirilor acesteia.

‘Continuăm să depunem eforturi pentru o relaţie mai bună cu Rusia pentru că Rusia este vecinul nostru, Rusia va rămâne aici. Nu ne propunem să izolăm Rusia’, a afirmat Stoltenberg.

Potrivit acestuia, NATO este preocupată de o Rusie mai agresivă care a anexat Crimeea, a destabilizat estul Ucrainei, îl sprijină pe preşedintele sirian Bashar al-Assad şi se amestecă în politica internă a altor state.

‘Acesta a fost motivul pentru care aliaţii şi partenerii NATO au reacţionat în modul în care au făcut-o după atacul de la Salisbury. Pentru că acesta nu a fost un eveniment singular’, a explicat el. ‘Este un atac care a avut loc pe fundalul unui tipar de ură pe care l-am văzut mulţi ani din partea Rusiei’, a arătat Stoltenberg.

Peste 100 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi de state occidentale ca reacţie la cele petrecute la Salisbury pe 4 martie.

NATO şi-a suspendat orice colaborare militară şi civilă cu Rusia după anexarea de către aceasta a peninsulei Crimeea în 2014.

Jens Stoltenberg, aflat într-o vizită în Canada, are programată în cursul zilei o întâlnire cu premierul Justin Trudeau, urmată de o conferinţă de presă comună.

Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă