22.6 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

Japonia îi propune Chinei un parteneriat împotriva „problemelor globale”

Şeful diplomaţiei nipone, Taro Kono, a avut duminică, la Beijing, o întrevedere cu omologul său chinez Wang Yi, pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre cele două ţări, puternic afectate de conflicte asupra teritoriului lor maritim, informează, duminică, AFP citată de Agerpres.

Aceasta este prima vizită a unui ministru de externe nipon în China, după aproape doi ani.

Cele două ţări s-au angajat să semneze „pe cât de repede posibil” un acord pentru a stabili o linie de comunicare militară în vederea prevenirii de incidente în Marea Chinei de Est, a anunţat într-un comunicat Ministerul chinez al Afacerilor Externe.

Relaţiile dintre China şi Japonia se află „într-o fază crucială”, a declarat Wang, adăugând totodată că „în pofida faptului că există o evoluţie pozitivă, rămân încă numeroase obstacole”.

Insuliţele aflate sub controlul Japoniei sub numele Senkaku şi revendicate de China, care le numeşte Diaoyu, se află în centrul unui diferend vechi între Tokyo şi Beijing.

Relaţiile bilaterale dintre cele două ţări s-au degradat puternic în 2012, când Tokyo a „naţionalizat” unele dintre aceste insule. De atunci ele s-au ameliorat, însă tensiuni se menţin, în special cu privire la patrulele maritime regulate întreprinse de cele două ţări în jurul insulelor disputate.

Şeful diplomaţiei nipone a salutat progresele realizate în vederea ameliorării relaţiilor cu Beijingul, dar i-a cerut Chinei să exerseze mai multă presiune asupra Coreei de Nord, pentru ca aceasta să-şi întrerupă programul nuclear.

„Este important să discutăm problemele referitoare la ţările noastre două, dar şi ca Japonia şi China să fie una lângă alta pentru a face faţă problemelor globale”, a declarat Taro Kono, subliniind că Phenianul „este acum o problemă urgentă pentru întreaga comunitate internaţională”.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă