3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021
AcasăȘtirile zileiInternaționalItalia și Franța au semnat un acord prin care își consolidează puterea...

Italia și Franța au semnat un acord prin care își consolidează puterea în UE

Franța și Italia au semnat un acord bilateral de cooperare aprofundată prin care speră să își consolideze puterea în UE. Acordul a fost semnat vineri, la Roma, cu o ceremonie fastuoasă.

Franța și Italia au încheiat un acord pentru a forma un nou pol de putere în UE

Tratatul a fost încheiat vineri la palatul prezidenţial Quirinale de preşedintele francez Emmanuel Macron şi şeful guvernului italian Mario Draghi. La ceremonie a participat și președintele italian Sergio Mattarella.

Cei trei lideri au fost martorii și unui spectacol grandios oferit de avioanele franceze şi italiene, care desenau pe cer culorile celor două steaguri.

Tratatul „pentru o cooperare bilaterală întărită”, sau tratatul de la Quirinale, este al doilea astfel de acord în Europa. Primul a fost semnat de Franța și Germania, în 1963, la Palatul Elysee. Acordul  a fost completat de tratatul de la Aix-la-Chapelle (Aachen) din 2019.

Acordul semnat de cele două țări prevede o întărire a cooperării în materie de diplomaţie şi apărare, precum și în tranziţia digitală şi ecologică. Momentan nu a fost publica conținutul exact al pactului, însă ar urma să stabilească și un serviciu comun pentru tineri.

Unii diplomați susțin că tratatul prevede și invitarea reciprocă de miniştri la şedinţele guvernamentale ale celor două state.

Franța și Italia sun a doua, respectiv a treia putere în Europa, prima fiind Germania. Ele  reprezintă împreună aproape o treime dintre cetăţenii Uniunii Europene şi a PIB-ului Uniunii. Odată cu plecarea lui Merkel de la putere, cele două state au ca scop formarea unui nou pol de putere în Uniunea Europeană.

Cele mai citite

Vulcanul Semeru din Indonezia face ravagii după ce a erupt

Vulcanul Semeru din provincia Java de Est din Indonezia a erupt sâmbătă. Mii de oameni au fost evacuaţi din zonă. Potrivit unui bilanț provizoriu,...

Un orășel din Texas a fost cumpărat de miliardarul Mark Cuban

Întregul orășel Mustang, Texas - un punct pe hartă, în afara I-45, a fost cumpărat de miliardarul Mark Cuban cu o populație de...

Inițiativa lui Macron: misiune europeană comună în Afganistan

Emmanuel Macron, președintele Franței, își dorește să existe cât mai curând o misiune europeană comună pentru Afganistan. Mai multe ţări europene lucrează la deschiderea unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă