20.2 C
București
marți, 17 mai 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalItalia și Franța au semnat un acord prin care își consolidează puterea...

Italia și Franța au semnat un acord prin care își consolidează puterea în UE

Franța și Italia au semnat un acord bilateral de cooperare aprofundată prin care speră să își consolideze puterea în UE. Acordul a fost semnat vineri, la Roma, cu o ceremonie fastuoasă.

Franța și Italia au încheiat un acord pentru a forma un nou pol de putere în UE

Tratatul a fost încheiat vineri la palatul prezidenţial Quirinale de preşedintele francez Emmanuel Macron şi şeful guvernului italian Mario Draghi. La ceremonie a participat și președintele italian Sergio Mattarella.

Cei trei lideri au fost martorii și unui spectacol grandios oferit de avioanele franceze şi italiene, care desenau pe cer culorile celor două steaguri.

Tratatul „pentru o cooperare bilaterală întărită”, sau tratatul de la Quirinale, este al doilea astfel de acord în Europa. Primul a fost semnat de Franța și Germania, în 1963, la Palatul Elysee. Acordul  a fost completat de tratatul de la Aix-la-Chapelle (Aachen) din 2019.

Acordul semnat de cele două țări prevede o întărire a cooperării în materie de diplomaţie şi apărare, precum și în tranziţia digitală şi ecologică. Momentan nu a fost publica conținutul exact al pactului, însă ar urma să stabilească și un serviciu comun pentru tineri.

Unii diplomați susțin că tratatul prevede și invitarea reciprocă de miniştri la şedinţele guvernamentale ale celor două state.

Franța și Italia sun a doua, respectiv a treia putere în Europa, prima fiind Germania. Ele  reprezintă împreună aproape o treime dintre cetăţenii Uniunii Europene şi a PIB-ului Uniunii. Odată cu plecarea lui Merkel de la putere, cele două state au ca scop formarea unui nou pol de putere în Uniunea Europeană.

Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 83: peste 260 de luptători din țara vecină, evacuați din Azovstal

264 de luptători ucraineni, dintre care 53 răniţi, au fost evacuaţi seara trecută din oţelăria Azovstal, a anunţat ministrul adjunct al Apărării din țara...

CFR a ridicat o “chinezărie” de Cupa Campionilor

Ne-am obișnuit ca șefii fotbalului românesc să risipească sume importante de bani pe trofee care de care mai “amărâte”. CFR Cluj a primit duminică un...

Zece persoane au fost ucise în bombardamente în orașul Severodonețk din estul Ucrainei

Cel puţin zece persoane au fost ucise în bombardamente ruse asupra oraşului Severodonețk, în estul Ucrainei, aproape înconjurat de forţele Moscovei, a anunţat luni...
Ultima oră
Pe aceeași temă