5 C
București
joi, 28 octombrie 2021

Israelul amenință că va riposta contra tirurilor de rachete palestiniene

Ministrul Apărării a precizat, pe de altă parte, că Israelul este ‘gata să plătească preţul’ pentru recenta decizie a SUA de a reunoaște orașul Ierusalim drept capitală a statului Israel.

Recunoaşterea de către SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului a provocat, din 6 decembrie, manifestaţii şi confruntări aproape zilnice cu forţele israeliene în teritoriile palestiniene, precum şi tiruri de rachete lansate dinspre Fâşia Gaza spre sudul Israelului.

Unele dintre aceste rachete au fost interceptate de sistemul antiaerian israelian, altele au căzut pe teritoriul Fâşiei Gaza fără a ajunge în Israel, iar unele au căzut pe teritoriul israelian, dintre care cel puţin două în zone locuite.

Aceste tiruri au provocat pagube, însă nu au făcut victime. Ele au reanimat spectrul unei noi confruntări cu mişcarea islamistă Hamas, care guvernează în Fâşia Gaza.

Ministrul israelian al apărării s-a deplasat marţi lângă frontiera cu Gaza. ‘Este clar pentru noi că declaraţia preşedintelui (american Donald Trump) privind Ierusalimul va avea un preţ şi – o repet – noi suntem gata să plătim întreg acest preţ’, a declarat Lieberman la baza militară din Reim (sud-vest). ‘Nu vom tolera ca tirurile de rachete să devină o rutină’, a atenţionat el.

Cu toate acestea, el a dezvăluit că aceste tiruri aproape au încetat în ultimele zile, semn că, potrivit lui, Hamas ‘a înţeles’ caracterul serios al atenţionărilor israeliene.

Avigdor Lieberman a dat foarte clar de înţeles că pentru Israel aceste tiruri nu constituie acţiuni ale mişcării Hamas însăşi, ci ale grupărilor salafiste concurente, care spre deosebire de Hamas doresc o escaladare militară a situaţiei.

‘Am văzut Hamas arestând zeci de activişti salafişti şi cred că după interogatoriile la care sunt supuşi ei nu sunt gata să revină la activităţile lor’, a spus ministrul israelian al apărării.

Nicio confirmare a acestor arestări nu a putut fi obţinută deocamdată din Fâşia Gaza, potrivit AFP.

Din 2008, enclava palestiniană a cunoscut trei războaie între Israel, pe de o parte, şi Hamas şi aliaţii săi, pe de altă parte. Statul israelian şi mişcarea islamistă palestiniană menţin din 2014 un armistiţiu tensionat.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă