16.3 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021

Iranul se pregătește să judece un tânăr turist francez pentru spionaj

Anunțul vine la câteva zile după ce sora acestuia i-a cerut în mod public preşedintelui francez Emmanuel Macron să intervină în vederea eliberării bărbatului, relatează AFP.

Parchetul iranian a confirmat acuzaţiile de „spionaj” şi „propagandă împotriva sistemului” politic al Republicii islamice, a declarat AFP Saïd Dehghan, avocatul acestui bărbat în vârstă de 36 de ani, încarcerat la Mashhad (nord-est).

Spionajul, în cazurile cele mai grave, este pasibil de pedeapsa cu moartea în Iran, iar propaganda împotriva sistemului de pedepse de trei luni până la un an de închisoare.

Potrivit avocatului, Brière este acuzat de spionaj cu privire la „fotografierea unor zone interzise” pe care le-a făcut cu o dronă într-un parc natural din Iran.

Potrivit surorii sale, Blandine Brière, tânărul a fost arestat în timp ce traversa Iranul ca turist, într-o lungă călătorie la bordul unei caravane pe care a început-o în 2018.

Acuzaţilei de propagandă ar avea legătură cu mesaje pe care francezul le-a publicat pe reţele de socializare, în care întreabă de ce este „obligatoriu” vălul islamic pentru femei în Iran, în timp ce în alte ţări musulmane este „facultativ”.

Anunţarea trimiterii în judecată a lui Brière, născut în 1985, are loc la câteva zile după ce săptămânalul francez Le Point a publicat o scrisoare deschisă prin care Blandine Brière îl îndemna pe preşedintele francez să acţioneze în vederea eliberării fratelui său, încarcerat, afirmă ea, „fără fundament”.

În Iran sunt încarceraţi peste 12 deţinători de paşapoarte occidentale – majoritatea cu dublă cetăţenie – un lucru condamnat de către ONG-uri drept o politică de luare de ostatici menită să obţină concesii de la puteri străine.

Susţinătorii acestor persoane încarcerate spun că ele sunt nevinovate şi că sunt victime ale unui joc politic care nu le priveşte.

 

Ultima oră
Pe aceeași temă