12 C
București
miercuri, 29 septembrie 2021

Instanța din Polonia consideră neconstituționale măsurile UE! „Polexit”, din nou menționat

 Curtea Constituțională din Polonia a emis o hotărâre prin care susține că orice măsuri luate de Curtea Europeană de Justiție împotriva reformelor controversate susținute de guvern sunt considerate „neconstituționale” pentru statul polonez. Ba mai mult, decizia Instanței din Polonia ar putea avea implicații de amploare pentru ordinea juridică a blocului european. Specialiștii sunt de părere de hotărârea oficialilor polonezi pune sub semnul întrebării apartenența țării la Uniunea Europeană și se ia în discuție viitorul acesteia în sfera europeană.

Judecătorul Stanislaw Piotrowicz a anunțat în cursul zilei de miercuri că Curtea Constituțională a Poloniei a ajuns la un verdict majoritar că măsurile UE referitoare la „sistemul, principiile și procedurile” instanțelor poloneze nu „sunt în conformitate” cu constituția poloneză.

„Ne aflăm în fața unui Polexit juridic care este înfăptuit pas cu pas”, a spus Adam Bodnar, Avocatul Poporului din Polonia.

Donald Tusk, fostul șef al Consiliului European, care s-a reîntors în scena politică, a susținut printr-un mesaj postat pe contul său de Twitter că partidul de guvernământ PiS dorește să „iasă din Uniunea Europeană”, însă „doar poporul polonez se poate opune cu succes acestor inițiative.”

Pe de altă parte, ministerul justiției a declarat că este de acord cu această hotărâre întrucât este „împotriva interferențelor, uzurpărilor și agresiunilor juridice ale organelor Uniunii Europene”.

Decizia a venit la câteva ore după ce CEJ a cerut ieri, din nou, suspendarea imediată a unui nou organism înființat pentru supravegherea judecătorilor curții supreme poloneze, cu puteri de a-și ridica imunitatea de urmărire penală sau de a-și reduce salariile. 

Ultima oră
Pe aceeași temă