30 C
București
luni, 8 august 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalImagini spectaculoase cu unda de șoc provocată de erupția vulcanului din Tonga

Imagini spectaculoase cu unda de șoc provocată de erupția vulcanului din Tonga

Erupția vulcanică din Tonga, din 15 ianuarie, a declanșat o undă de șoc care s-a răspândit cu o viteză apropiată de viteza sunetului, formând valuri mari în Pacific. Acestea au atins țărmurile Japoniei și cele din Peru, la mii de mile distanță.

Modelele de prognoză și sistemele de avertizare, concepute în primul rând pentru a evalua undele declanșate de cutremur, nu au oferit informații despre momentul în care valurile vor lovi țărmul. 

Din cauza unei erori de sistem, experții nu au putut afla în timp util când valurile tsunami vor lovi pământul. 

Imaginile din satelit de la Universitatea din Massachusetts Lowell au arătat amploarea undei de șoc produse de erupția vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, care a declanșat un tsunami. Valul a distrus sate întregi și a întrerupt comunicațiile telefonice și internetul. Aproximativ 105.000 de oameni din Pacificul de Sud au rămas izolați de lume. Trei persoane și-au pierdut viața. 

Un tsunami a lovit la 15 ianuarie cea mai mare insulă din Tonga, Tongatapu, valurile care au inundat capitala fiind provocate de un vulcan subacvatic din Pacificul de Sud care a erupt violent, propulsând în aer un nor de cenușă și aburi de gaz.

Erupția vulcanică subacvatică uriașă a provocat valuri de peste un metru în Tonga. Valurile au inundat țărmul din Nuku’alofa, capitala Tonga, revărsându-se pe drumurile de coastă și inundând proprietăți. Regele Tupou al VI-lea a fost evacuat din Palatul Regal, ale cărui grădini au fost, de asemenea, inundate. Monarhul, escortat de poliție și trupe, a fost dus la o vilă din Mata Ki Eua.

Multe părți din Tonga, a cărei capitală se află la doar 65 km sud de locul erupției, sunt acoperite de cenușă și se confruntă cu o pană aproape totală de curent, linii telefonice și servicii de internet întrerupte.

Nori de gaz, fum și cenușă au fost înălțați de erupția vulcanului până la 20 de km în aer, potrivit Serviciului Geologic din Tonga.

Erupția de opt minute a fost atât de violentă încât a putut fi auzită din Fiji ca „sunete puternice de tunet”, la mai mult de 800 de km distanță, potrivit oficialilor din capitala Suva. Guvernul din Fiji a sfătuit oamenii din zonele de coastă cu altitudini scăzute să părăsească zona. Centre de evacuare au fost deschise.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Un fotbalist de la Newcastle îi oferă unui fan norocos un ceas Rolex în valoare de mii de euro

Fotbalistul Allan Saint-Maximin, i-a dăruit unui fan norocos de la Newcastle un ceas Rolex după victoria cu Nottingham Forest de sâmbătă. Oamenii lui Eddie Howe...

Proteste în țară din cauza salariilor majorate preferențial

Creșterile salariale incluse în Ordonanță de Urgență care va fi aprobată săptămâna aceasta sunt doar o fata Morgana, explică sindicaliștii pentru că, de fapt...

Grâul, mai ieftin ca înainte de război. Cum este posibil?

Conform Bursei de Valori din Chicago, pe 2 februarie contractele futures pe grâu (cele care „rezervă” achiziția produsului) erau în jur de 875 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă