16.7 C
București
marți, 28 septembrie 2021

Haos în Franţa. Traficul feroviar este afectat de o grevă de amploare

Cele patru mari sindicate din transportul feroviar au anunţat că vor face grevă câte două zile pe săptămână. 34% din personalul total al SNCF nu lucrează, iar 77% dintre mecanicii de locomotivă participă la proteste.

Pentru ziua de marţi, doar unul din opt trenuri de mare viteză (TGV) efectuează curse, iar unul din cinci rute regionale sunt funcţionale.

Prin urmare, traficul în Paris a fost grav afectat, iar serviciile de transport în comun au fost supraglomerate. Conform unei aplicaţii care monitorizează situaţia traficului rutier, au fost înregistrate ambuteiaje pe o distanţă de aproximativ 420 de kilometri în zona metropolitană.

Serviciile internaţionale de transport sunt, de asemenea, afectate de această grevă. Doar 75% dintre trenurile companiei Eurostar sunt în circulaţie: rutele către Belgia, Olanda şi Germania sunt aproape complet funcţionale, dar serviciile către Spania, Elveţia şi Italia au fost anulate.

Şi sindicatele din transportul aerian protestează în aceste zile, cerând o majorare salarială de cel puţin 6%. Compania Air France operează la 75% din capacitate pentru a patra zi la rând.

Anul trecut, preşedintele francez Emmanuel Macron a semnat cinci decrete privind reformarea legislaţiei muncii în Franţa. Noile norme prevăd stabilirea unor limite privind plăţile compensatorii oferite în cazul concedierilor incorecte. Totodată, companiile primesc o libertate mai mare să angajeze şi să concedieze, precum şi să stabilească anumite condiţii de lucru.

Ca răspuns la protestele sindicatelor, Macron a spus că „Franţa era singura economie mare din UE care nu a combătut şomajul în masă timp de peste trei decenii”, adăugând că principalele victime au fost persoanele tinere şi cele fără pregătire superioară.

Ministrul francez al Transporturilor, Elisabeth Borne, a precizat că sindicatele ar trebui să vină la masa negocierilor, în loc să creeze haos în traficul rutier.

„Unii dintre sindicalişti încearcă în mod cert să transforme această situaţie într-o chestiune politică. Guvernul îşi menţine poziţia fermă. Călătorii nu înţeleg motivele pentru această grevă. Nimeni nu poate înţelege cum la jumătatea perioadei de consultări, sindicatele refuză să discute şi dezlănţuie o grevă de lungă durată”, a spus Borne.

Potrivit evaluărilor guvernului francez, compania feroviară de stat SNCF înregistrează pierderi în valoare de 3 miliarde de euro pe an.

Ultima oră
Pe aceeași temă