18.1 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalGuvernul francez comandă un prototip de armă laser pentru Jocurile Olimpice de...

Guvernul francez comandă un prototip de armă laser pentru Jocurile Olimpice de la Paris

De la volei pe plajă pe fundalul Turnului Eiffel, discipline ecvestre în superba grădină a Palatului Versailles și ceremonia de deschidere pe Sena, Franța intenționează să încânte vizitatorii din întreaga lume cu tot ceea ce are Parisul de oferit în timpul Jocurilor Olimpice de vară din 2024.

Ministerul francez al Forțelor Armate a anunțat în iunie că a comandat un prototip al unui sistem de armament laser antidronă, denumit HELMA-P, care va fi desfășurat pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

“Sistemul HELMA-P oferă un răspuns calibrat la amenințarea dronelor, de la orbirea instrumentelor de observare a dronelor până la neutralizarea unei mini sau micro drone (de la 100g la 25kg) prin alterarea structurii sale, provocând căderea acesteia în câteva secunde”, a precizat ministerul într-un comunicat.

Acest prototip va contribui, de asemenea, la “aprofundarea înțelegerii armatei în ceea ce privește desfășurarea sa”, deoarece o campanie antidronă este o prioritate stabilită de Ministerul francez al Forțelor Armate pentru perioada 2019-2025, potrivit comunicatului.

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a declarat pentru CNN că securitatea Jocurilor este responsabilitatea autorităților locale.

Sistemul HELMA-P poate lansa raze laser puternice care încălzesc dronele până la punctul în care acestea fie ard, fie se supraîncălzesc și se opresc, potrivit lui Jean, inginer șef de armament la Direcția Generală pentru Armament a ministerului.

Amenințările cu drone au crescut exponențial în ultimii ani, inclusiv pentru evenimente mari precum Jocurile Olimpice, potrivit lui Philippe Gros, cercetător senior la grupul de reflecție francez pentru securitate și apărare Fundația pentru Cercetare Strategică.

Dronele pot fi folosite pentru a scana și cerceta o anumită zonă pentru a identifica locația unor potențiale ținte. De asemenea, acestea ar putea fi modificate pentru a transporta arme sau explozibili. Mini dronele, pe care le vizează sistemul francez, au jucat un rol activ pe linia frontului din Ucraina.

În afară de unitatea laser, sistemul antidronă va include, de asemenea, senzori radar și de radiofrecvență pentru a ajuta la localizarea dronelor. Odată identificată, arma dezvoltată de CILAS, deținută de gigantul francez din domeniul apărării ArianeGroup, are o rază de acționare de un kilometru, potrivit lui Jean.

Dar utilizarea unei arme atât de puternice în Parisul dens populat, unde vizitatori din întreaga lume se adună pentru a sărbători Jocurile Olimpice, ridică probleme de siguranță.

“O parte importantă a programului laser anti-drone este operarea în siguranță a acestei arme”, a spus Jean.

Va fi la latitudinea echipei care operează la sol să stabilească dacă trebuie să doboare sau nu o dronă.

“Această decizie va ține cont de faptul că doborârea dronei avariate ar putea duce la un anumit pericol”, a spus Jean.

Potrivit experților, un sistem de arme cu laser este, de asemenea, una dintre cele mai rentabile modalități de a aborda amenințările tot mai mari reprezentate de drone în zonele urbane.

“Unul dintre motivele pentru care laserele sunt interesante este că, în comparație cu rachetele de interceptare, nu există explozibil și chiar dacă drona explodează, vor cădea doar resturile sale. În general, aduce mai puține daune colaterale”, a declarat Gros pentru CNN.

Armele cu laser oferă și alte avantaje, printre care precizia și costul operațional scăzut; nu au nevoie de muniții, ceea ce ajută la explicarea popularității lor în creștere în rândul puterilor militare precum Statele Unite, China, Franța și Marea Britanie, potrivit lui Gros.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă