27.1 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

Grecia și Turcia vor purta discuții la NATO pentru a-și rezolva disputa teritorială și economică

Grecia şi Turcia „au convenit să înceapă discuţii tehnice la NATO” cu scopul de a detensiona criza din estul Mediteranei, astfel încât să se reducă riscul unor „incidente și accidente”, a anunţat, joi secretarul general al Alianţei Atlantice, Jens Stoltenberg.

Potrivit acestuia, cei doi aliați au acceptat să aibă asemenea negocieri, în cadrul NATO, după ce însuși secretarul general al NATO a avut discuții cu „lideri” (nenominalizați) din cele două state – Grecia și Turcia.

„Grecia şi Turcia sunt aliaţi preţioşi, iar Alianța Atlantică este o platformă importantă pentru consultări asupra tuturor chestiunilor care privesc securitatea noastră comună”, a precizat, într-un mesaj postat joi, pe Internet, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Unul dintre motivele pentru care tensiunile dintre Grecia și Turcia au sporit în ultima perioadă este acela că nave ale Turciei au căutat resurse de petrol într-o zonă maritimă revendicată de Grecia. Întrucât Grecia este și țară membră UE, această situație a generat tensiuni și între Turcia și UE – mai ales între Turcia și Franța, care susține intens Grecia. 

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă