19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalGrecia, protest bizar din cauza unei sculpturi. Înger cu aspect demonic

Grecia, protest bizar din cauza unei sculpturi. Înger cu aspect demonic

Este cel mai recent incident dintr-o serie de atacuri comise asupra acestei opere de artă, ai cărei critici au asemănat-o adeseori cu diavolul, informează Reuters, citată de Agerpres.

Protestele ce au vizat această sculptură înaltă de opt metri, intitulată “Phylax”, al cărei nume înseamnă “păzitor” în limba greacă, au variat în ultimele săptămâni de la vandalizarea ei cu vopsea albă, prezenţa unor persoane care veneau să o scuipe şi până la o tentativă de exorcizare a sa, cu ajutorul unui preot grec care a stropit-o cu apă sfinţită.

Sculptura a fost inaugurată la începutul lunii decembrie într-un cartier aglomerat din suburbia Palaio Faliro, aflată în regiunea de coastă a Atenei. Printre protestatari s-au aflat rezidenţi, religioşi conservatori şi susţinători ai grupărilor politice de extrema dreaptă.

Miercuri seară, aproximativ 15 persoane cu capetele acoperite de glugi şi căciuli au legat statuia cu o coardă de partea din spate a unui camion şi au reuşit să o dea jos de pe soclu, a declarat pentru postul de radio Real FM primarul acelei suburbii, Dionysis Hatzidakis.

“Aripile sale au fost sparte. Statuia a fost grav avariată”, a dezvăluit primarul grec, care a depus o plângere în instanţă.

“Aşadar, dacă nu ne place ceva, îl distrugem… din scopuri politice?”, a mai spus Dionysis Hatzidakis, care bănuieşte că atacatorii fac parte din grupările de extrema dreaptă.

Potrivit spuselor sale, atacatorii au ameninţat un martor ocular, spunând că îl vor răni dacă va alerta autorităţile.

Dacă sculptura va putea fi reparată, ea va fi reinstalată pe soclul ei, a precizat un purtător de cuvânt al Primăriei locale.

Sculptura a fost creată de cunoscutul artist grec Kostis Georgiou, ale cărui creaţii au fost prezentate în expoziţii organizate atât în Grecia, cât şi în alte ţări. El a precizat pentru site-ul Enikos.gr că sculptura “Phylax” a fost transportată într-un loc sigur şi că speră că “răul nu va avea câştig de cauză”.

“Toată această violenţă împotriva unei sculpturi, încă din primul moment în care ea a fost instalată, m-a lăsat fără cuvinte. Ea ar trebui să rămână prăbuşită la pământ, ca un fel de memorial al raţionamentului iraţional”, a adăugat creatorul sculpturii.

Cele mai citite

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...
Ultima oră
Pe aceeași temă